A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

NagySzínPad élő: ilyen volt az ellenállhatatlan Fran Palermo

2016. április 27., 23:15

Magyarországon nehéz elhitetni bárkivel is, hogy az élet nem valamiféle színes-szagos kálvária sőt, egészen önfeledt és gond nélküli is lehet. A Fran PalermoNagySzínPad elődöntőjén bebizonyította: ahhoz, hogy valaki megtalálja a helyét a világban, először ki kell szakadnia belőle.

fran_palermo_2

A Fran Palermo sikertörténetében a legszebb, hogy a felszínen rácáfol a magyar zeneipar receptúrájának szinte minden tragikus összetevőjére. Egy olyan korban, mikor egy együttes ‘branding’-jeligére több időt tölt a tükör előtt, mint a próbateremben a FP kiváló kompromisszum. Az önmagát egy valamirevaló frontemberhez méltó mód rendszerint a valóságtól eltérő időbe és/vagy térbe képzelő romantikus arccsontú énekes, Henri Gonzo köré épült kollektíva az évek során a pesti éjszakában jelenlévő természeti jelenséggé nőtte ki magát. Mielőtt bárki is bármi vadra gondolna, a Fran Palermo-t így vagy úgy mindenki ismeri: aki mégsem, az is füllent, nehogy kilógjon a sorból, kizárva magát a Duna partra pálmaligeteket vizionáló együttes földalatti közösségéből.

Hullámvölgyek

A Fran Palermo legnagyobb előnye, egyben a hátránya is. A zenekar gyakorlatilag minden méretű és típusú helyen képes újra és újra, ugyanazokkal a dalokkal ugyanazon hangulat megteremtésére, amely amellett, hogy elismerésre méltó, harminc perces játékidőn túlfutva monotonná teszi a produkciót, mely így időnként tényleg olyan lesz, mint egy soha véget nem érő, tengerparti naplemente.

Hullámhegyek

A Fran Palermo koncertjeire senki sem a dalokért, hanem csak és kizárólag a Kárpát-medencei mindennapok során hiánycikknek számító hangulat miatt jár, Budapest szinte teljes 14 és 18 év közti nőpopulációja, valamint véletlenhez túl sok, szubkultúrához túl kevés – a zenekarhoz hasonlatosan – szűk bőrzakókba bújtatott, az első borotválkozás élménye előtt álló fiatal. Az együttes kiváló érzékkel navigálja ezt,  az alaphangon könnyedén befolyásolható tömeget: lehet bármennyire is hosszú a koncertprogram, egy pillanatig sem érezni az esetlegességet. A Fran Palermo azon ritka, instant zenekarok egyike, akik szintre gombnyomásra képesek könnyed tompasággal hinteni a közönségüket épp, mint egy kisállatokon tesztelt antidepresszáns.

Nagyszínpad?

Nem beszélve a tényről, hogy a NagySzínPad összes résztvevője közül – az eddig látottak alapján -egyedül a Fran Palermo rendelkezik a fesztiválpódiumok kitöltését könnyítő létszámmal, a kagylóláncos fiatalok zenéje pedig – ha nem is egyedi – lényegesen kevésbé elterjedt, mint a verseny akármely más fellépője által hajszolt könnyűzenei ideálok. El kell ismerni, nem csak mágnessel vonzzák a közönséget, de a porond is jól áll neki.

A Fran Palermo-ra április 28-án, este 20:00-ig az alábbi link segítségével lehet szavazni.