A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

NagySzínPad élő: ilyen volt az Esti Kornél

2016. április 26., 8:06

A Kispál és Borz-éra utózöngéjeként az Esti Kornélnak éppen tíz év állt rendelkezésére, hogy gimnáziumi zenekarból koncertgépezetté váljon. A magyar alternatív bölcseleti szövegeit a legaktuálisabb indie jegyekkel elegyító formáció hétfőn az Akvárium Klub színpadán mutatta meg, egyetemi zenekarnak lenni nem kor kérdése, hanem életérzés.

esti

Az Esti Kornél az utóbbi tíz évben keresztül-kasul bejárta az országot, ugyanakkor hírneve az egyszeri felkapás helyett a lassú és biztos építkezésen alapszik. A korszellemből 2006-ban mezőtúri iskolazenekar formájában kikerekedett együttes tagjai a kilencvenes évek magyar alternatívjának emlőin – vagy micsodáin – nevelkedtek: a dicső korszak vége így stílszerűen már a Kispál és a Borz 2010-es Sziget-fináléjának hivatalos előzenekaraként érte őket. Az elmúlt években önmagát a gördeszka-indie sormintára felfűző Esti Kornél azóta már negyedik nagylemezét, tagjainak része pedig felhőtlen diákéveit tudhatja maga mögött: a NagySzínPad! lehet a szintlépés, mely végre átsegítené a zenekart a következő lépcsőfokra.

Hullámvölgyek

Az Akváriumban adott műsorban látszólag minden különösebb koncepciót nélkülözve keveredtek az új, Éjszaka van című lemez dalai az együttes régebbi slágereivel egyfajta kusza, mégis reprezentatív képet festve arról, mit is tett le az elmúlt tíz év alatt az Esti Kornél magyar popszakma asztalára. A műfaj sajátjának tekinthető megfejtő-refrének érdekesek, míg szintén a hagyományokhoz híven a zenei sémákból építkező zenei megvalósítás is legyen bármennyire beérett, egyetlen érdeme – amennyiben ez egyáltalán érdemnek minősül –, hogy direkt úgy szól, mintha még mindig az ezredfordulón élnénk.

Hullámhegyek

Az Esti Kornél a szokásos bensőséges viszonyban van a saját közönségével, és inkább a szélesebb szubkultúrában osztja meg rajongóit más, zömmel olyan jelentősebb húzónévnek számító zenekarokkal, mint a Kiscsillag vagy a Pál utcai fiúk. A jelek szerint vidéki bölcsészlányok pesti-romantikus világképére alapozva hónapok leforgása alatt lojális rajongótábort lehet kiépíteni, de az Esti Kornél már sokkal előrébb tart: tíz év után közönségének már második generációját cserkészi be romantikus balladáival.

Nagyszínpad?

Az Esti Kornél bízik a szokás erejében, miszerint a meglasszózott publikum megtartásához nem kell több egyetlen bevált formulánál. A kiszolgálásban azonban könnyű elkényelmesedni, valós tömegek eléréséhez elengedhetetlen a kísérletezés, a megújulásra való törekvés, jelentsen ez csupán néhány, a gólyatábori szösszeneteknél kifinomultabb strófát. Talán érdemes újra levenni azt a bizonyos Kosztolányi-kötetet a polcról.

Felkészül

A NagySzínPad! kedd esti üdvöskéje egy majdnem-eurovíziós veterán, Freddie lesz.

Az Esti Kornélra április 25-én este 20:00-ig az alábbi link segítségével lehet szavazni.