A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Napsugár fiú a Hajón

2016. július 12., 21:30

Állítólag pénteken már itt lesz a szar idő, de még ha így is alakul az időjárás, akkor sem kell megijedni, mert a mindent forró, olajos napfénnyel elborító Sun Glitters érkezik az A38 tetőteraszára.

A Sun Glitters név mögött megbúvó Victor Ferreira, bár portugál származású, mégsem a lisszaboni óceánparton tengeti életét, hanem Luxemburgban, ahol ugyan süt a nap is, mégis a sok eső és a felhősen szürke ég a jellemző. Csodálkozunk, ha zenéje egyszerre simogatóan meleg és hűvösen távolságtartó? Ott vannak benne a lusta kánikulai délutánok, amikor áll a levegő és megolvad a beton is, meg a fátyolfelhőkkel teli, feszült égbolt, ami mögött nem tudjuk, mi rejtőzik: a mindent elsöprő vihar hidege vagy semmi, csak az időjárás játszik velünk.

Sun-Glitters-Interview

A Sun Glitters Victor Ferreira zenei karrierjének első jelentős állomása, viszont nem az első, amivel próbálkozik. Az új évezred első évtizedében, mint SugRcane már készített két nagylemezt és pár ep-t, de a jórészt downtempo-ból, dnb-ből, ambientből építkező zene csekély figyelmet kapott csupán. Nem úgy a Sun Glitters, ami viszont egy csapásra működni tudott.

Már az első, 2011-es Everything Could Be Fine című lemezen találni kulcsszámot, ami sokunk agyába bevésődött: a Too Much To Lose-t, ezt a végtelenül belassított, pszichedeliában úszó chillwave számot annyian formálták újra, hogy nagylemez hosszúságú remixalbumot is kapott. 2012-ben elkészült egy félhivatalos gyűjtemény, az It’s Snowing And The Girls Are Singing, majd tavalyelőtt jelent meg a második, és idáig utolsó sorlemez, a Scattered Into Light.

A hangzás, a hangulat az első albuméhoz hasonlóan nagyon kerek, még aprólékosabban kidolgozott, felületes hallgatásra olybá tűnhet, mintha ugyanazt a számot hallgatnánk végtelenítve. Persze azért ha kicsit is odafigyelünk, azonnal elválnak egymástól a számok és a hangulatok. A Lonely Trip olyan, mint egy összezavart dobgép alapra komponált Cocteau Twins dal. A Fading Days-ből a Sun Glitters viharfelhőit ismerhetjük meg. Az Only You pedig maga a szerelem kinagyított pillanata.

Mivel épp aktuálissá kezd válni egy újabb Sun Glitters nagylemez, ráadásul nyár is van, Victor Ferreira pont jókor érkezik a hajóra napfényes zenéjével. Egyfelől megmutatja majd nekünk, hogyan is süt a Nap a luxemburgi stúdiója felett, másfelől felcsendülhet jó pár aranyszínnel bevont Sun Glitters klasszikus mellett pár újdonság is. És ha mindez nem volna elegendő, magyar részről ketten is előmuzsikálnak a luxemburgi portugálnak: előbb a Dnte, majd a Gelka hozza hangulatba a lefelé bukó napot.

Sun Glitters
A38 Hajó Tetőterasz, 2016. 07. 15.

Valami hasonlóra számíthatunk a Hajón is:

Címkék: ,