A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ne olvass híreket! – csak még most ezt az egyet, erről a könyvről

2024. február 19., 14:27

„Szevasztok, a nevem Rolf, és hírfüggő vagyok.”
Ne olvass híreket! rövid, olvasmányos fejezetekben tárja fel előttünk a hírek mérgező hatásait. Rolf Dobelli rámutat, hogy a rendszeres hírfogyasztás rontja a koncentrációs képességünket, megbetegíti a testünket, árt a lelki békénknek, és eltereli a figyelmünket az igazán fontos dolgokról. A könyv tanácsait követve azonban akár már ma belevághatunk a hírdiétába, és minden nappal közelebb kerülhetünk a teljes hírmentességhez. És hogy mit nyerünk mindezzel? Elsősorban rengeteg pluszidőt, nyugodtabb mindennapokat és koncentráltabb figyelmet. Hosszú távon pedig megszabadulhatunk a szorongástól, tudatosabbá, boldogabbá válhatunk, és mindehhez csak egyetlen dolgot kell megtennünk: hagyjunk fel a hírfogyasztással egyszer és mindenkorra!

Rolf Dobelli úgy nőtt föl, ahogy nagyon sokan az ő korosztályában: reggel a család a friss újsággal kezdte a napot, napközben meghallgatták a rádióban a híreket, majd este következhetett a tévéhíradó. Később, az internet megjelenésével Rolf boldogan vetette bele magát a hírportálok végtelen univerzumába. Éveken át nem is tudatosult benne, hogy függő, mígnem egy nap, több tízezer órányi hírfogyasztás után feltett magának két kérdést: „Most már jobban érted a világot?”, „Jobb döntéseket tudsz hozni?” A válasz kijózanító volt.

2010-ben Rolf Dobelli úgy döntött, nem követi többé a híreket. Tapasztalatairól először saját honlapján, majd 2013 áprilisában a The Guardian szerkesztősége előtt számolt be részletesen. Az előadásból írt online cikk hatalmas port kavart.

A tartalomból:

– Utam a hírdiétához

– A hír az a szellemnek, ami a cukor a testnek

– A hírfogyasztás időpazarlás

– A hírek beszűkítik az értelmet

– A hírek megmérgezik a testet

– A hírek akadályozzák a gondolkodást

– A hírektől passzívakká válunk

– A hírek manipulálnak bennünket

– A hírek megölik a kreativitást

– A hírek támogatják a terrorizmust

– A hírek megzavarják a lelki nyugalmunkat

Ne keresd a könyvet, itt van.

Szerző:
Hálószoba aréna rock – Des Rocs rock’n’roll bulija az Analog Music Hallban
ápr. 22., 19:28
Legyél részese a Sziget körforgásának!
ápr. 21., 23:38
Talponálló | 2024.04.19. (Podcast)
ápr. 21., 10:42