A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Negyven művészeti alkotás készült a U2 legújabb válogatás-albumához

2023. március 21., 16:07

2022-ben jelent meg Bono önéletrajzi könyve, a Surrender, amelyben a frontember 40 U2-dal köré rendezte életének legfontosabb történéseit. A néhány napja megjelent, Songs Of Surrender címet viselő válogatáslemez ezt a negyven dalt tartalmazza, viszont minden szerzemény új köntöst kapott. A munkálatokat The Edge fogta össze: a két éven át tartó folyamat végére az albumon szereplő összes dalt újrahangszerelték, sőt, olyan is van közöttük, amelynek változtattak a szövegén. A rajongóknak nem kell aggódniuk, így is a legnagyobb slágerek szerepelnek a Songs Of Surrender-en, mint például a With Our Without You, a One, a Sunday, Bloody Sunday, az Invisible vagy a Beautiful Day.

A projekt azonban a dalok újrafelvételével még nem ért véget: a zenekar ugyanis felkért negyven képzőművészt, hogy készítsenek mindegyik számhoz egy-egy egyperces videót. Az I Still Haven’t Found What I’m Looking For-hoz készült kisfilmben például egy mexikói gördeszkáscsapatot láthatunk, amely a dalt is átitató szabadságérzést szimbolizálja; a 40 videójában pedig egy idős házaspár barangol Új-Zélandon. A nővé válással és az ezzel járó elvárásokkal foglalkozik a Sunday, Bloody Sunday-hez készült alkotás; a Pride (In The Name Of Love)-hoz pedig egy Amerikában élő, ukrán származású művész forgatott heves érzelmeket megjelenítő anyagot.

Az eddig megjelent kisfilmek itt elérhetők.

Fotó: Anton Corbijn

A Songs Of Surrender elkészülése fontos mérföldkő a U2 csaknem fél évszázados történetében. Ennek apropóján Bono és The Edge az NPR Tiny Desk sorozatának vendégei voltak (a műsor történetében először); beszélgettek Zane Lowe-val; sőt, David Lettermannel is forgattak. Letterman meglátogatta a két zenészt Dublinban – még egy különleges koncertet is adtak, amelyben a legendás műsorvezető is közreműködött.

A Songs Of Surrender elérhető a streaming platformokon, és fizikai formátumban a boltokban.