A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nell Smith – klipdalok a Flaming Lips-tagokkal felvett Nick Cave-feldolgozásalbumról

2021. szeptember 2., 6:17

Flaming Lips oklahomai pszichedelikus rockerei 2020-ban a Deap Vally csajduóval közös Deap Lips stúdióalbumuk és a sztárvendégként Kacey Musgraves country-pop énekesnőt szerepeltető American Head nagylemezük mellett egy 13 éves rajongójukkal, egy Nell Smith nevű kanadai lánnyal is felvettek egy teljes albumot – Nick Cave-átiratokból! A címét a Red Right Hand egyik sorától kölcsönző kilencszámos Where The Viaduct Looms lemez egy év csúszással végül 2021. október 25-én jelenik meg, de két beharangozó feldolgozás már hallható róla klipekkel együtt.

A 2007-es születésű Nellt a szülei már háromévesen is magukkal vitték a 2010-es Green Man fesztiválra, ahol a Flaming Lips is fellépett, de arról a koncertről nincsenek emlékei. A Fernie nevű kanadai városkában élő kislány az apja lemezeit hallgatva idővel nagy Flaming Lips-rajongó lett, és 2017-ben átruccantak az Egyesült Államokba megnézni élőben Wayne Coyne-ékat, aztán 2018-ban a zenekar egyik kanadai fellépésen már személyesen is összeismerkedtek a frontemberrel.

Coyne hamar összehaverkodott a Smith-ékkel, folyamatosan kapta az otthon zenélgető, zongorázó, gitározó és éneklő Nell hálószobademóit, és azt tervezték, hogy 2020 tavaszán a család meglátogatja őt Oklahomában, hogy a kislány ott a zenekar tagjaival stúdiózhasson, de a koronavírus-járvány ezt megakadályozta. A frontember azt javasolta Nellnek, hogy a karantén alatt otthon minimális gitár és/vagy zongorakísérettel énekeljen fel feldolgozásokat, és a Flaming Lips aztán megcsinálja hozzájuk távmunkával a hangszerelést, a zenei kíséretet és a produceri részt (a maszterelést meg Dave Fridmann végezte a saját stúdiójában).

Az szintén Wayne Coyne ötlete volt, hogy a feldolgozásprojekthez a dalokat egy régi zenészhaverjától, Nick Cave-től válasszák (akivel már a kilencvenes években és a 2012-es The Flaming Lips And Heady Fwends albumon is voltak kollaborációi). A kis Nell egyáltalán nem ismerte a Cave-életművet, így prekoncepciók nélkül hajthatta végre a feladatot, hogy belépjen az ausztrál rockpoéta sötét felnőtt világába. „Nehéz volt átmenni az összes dalon, de Wayne annyira bátorított, amikor néhánnyal küszködtem, hogy nem adtam fel. Igazán meredek tanulási folyamat volt. Korábban nem hallottam Nick Cave-ről, de Wayne javasolta, hogy kezdésként csináljunk egy feldolgozásalbumot az ő számaiból, és majd csak utána lássunk neki néhány saját dalom felvételének. Jó volt hallgatni és megismerni Nick Cave-et, és kiválasztani a dalokat, amiket fel akartunk venni.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nell Smith (@nellsmith3108) által megosztott bejegyzés

a 2016-os Skeleton Tree albumról való Girl In Amber feldolgozásának már 2020 novemberében elkészült a klipje. . .

. . . és aztán a 2001-es No More Shall We Part nagylemez címadó dalának átiratához is Alex Hanson rendezett videót idén tavasszal:

FRISSÍTÉS: a fenti klipet októberben törölték, de aztán helyette egy performance video érkezett a dalhoz. . .

. . .az itt végighallgatható kilencszámos lemez november végére csúszott megjelenéséhez igazítva!

.
a feldolgozásalbum borítója és számlistája:

Nell: Where The Viaduct Looms (2021)

Girl In Amber
Weeping Song
Into My Arms
O Children
No More Shall We Part
The Kindness Of Strangers
Red Right Hand
The Ship Song
We No Who UR

.
a Flaming Lips és Nick Cave közösen írt és rögzített 2012-es You, Man? Human??? című kollaborációja:

.
Cave a Flaming Lips vendégeként a Louis Armstrong-féle What A Wonderful World előadásával az 1994-es Lollapalooza fesztiválon:

.
a legutóbbi Nick Cave & The Bad Seeds-videó a múlt hétről, az október 22-re bejelentett B-Sides & Rarities Part II ritkasággyűjtemény Vortex című 2006-os számához, melyet valójában a Grinderman kvartettfelállás rögzített:

a 2005-ös B-Sides & Rarities és a 2021-es B-Sides & Rarities Part II egyesített box set kiadásban is megjelenik:

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59