A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nem halt meg, csak jól bujkál – a legjobb zenész-összeesküvés elméletek nyomában

2016. szeptember 28., 21:43

Teljesen mindegy, hogy önszántából bújkál, elrabolták vagy csak szeretett volna tiszta lappal kezdeni, a lényeg, hogy életben van – összeesküvés elméletek garmadája foglalkozik hírességek halálának trükkös megcáfolásával.  Íme, amit a leghíresebb és legbizarrabb hoax-teóriákról tudni érdemes.

marilyn-monroe-4-1024

Vannak halálhírek, melyek egyesek számára örökké megmaradnak hoaxnak – nem kell mélyre ásnunk ahhoz, hogy meredekebbnél meredekebb összeesküvés elméletekre akadjunk azzal kapcsolatban, hol rejtőznek valójában kedvenc, elhunyt zenészeink. Az NME listában gyűjtötte a legfurább vádakat, miért és miként rendezhették meg tulajdon halálukat az elmúlt évtizedek elhunyt

Michael Jackson

A pop királyának halotti bizonyítványa szerint az énekes 2009. június 29-én hunyt el, vérében olyan abnormálisan magas gyógyszerkoncentrációval, mely miatt magánorvosát, Conrad Murray-t egyből két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. De hogy mi is történt valójában?

Egy önmagát dokumentumfilm-rendezőként aposztrofáló YouTube-felhasználó, bizonyos Pearl Jr már évek óta kitartóan adagolja Michael Jackson észleléseit. A nő szerint Michael Jackson a médiában feltűnő holtteste egyszerű viaszszobor, a kórházban készült felvételeken pedig valójában egy rákbeteg férfi maradványai láthatóak, miközben meggyőződése, a a Jackson-ért érkező mentőhelikopter hordágyán nem volt más, mint egy bebugyolált szörfdeszka.

Egy másik, a szellemes, BeLIEve név alatt publikáló felhasználó pár hónappal ezelőtt Jackson lányának, Paris-nek egyik friss fotóján vélte felfedezni az egykor volt énekes vonásait, egy párnakupacban.

Elvis Presley

Hagyományosan a földönkívüliek, de legalábbis az amerikai titkosszolgálat áll Elvis halála eltűnése mögött, ugyanakkor vannak rajongók, akik szerint a rock’n’roll istenség mind a mai napig gondosan ügyel inkognitójára. A legfrissebb Elvis-észlelésre ez év májusában került sor, mely során egy idős ember – természetesen Elvis-pólóban – két ujjával győzelmi jelet mutatva int a kamerának. A feltöltő szerint ez „egyértelmű jelzés a Király részéről, hogy tudassa az emberekkel, életben van”. Elvis egyébként idén töltené be 81. életévét.

Marily Monroe

Marilyn Monroe-ra 1962. ausgusztus 5-én találtak rá Los Angeles-i otthonában, miután magára zárta az ajtót és egy marék altatót bevéve végzett magával. Az egyik legelterjedtebb elmélet, hogy Monroe-val valójában a CIA végzett annak érdekében, nehogy az énekesnő kiüsse a nyeregből John F. Kennedy feleségét, rossz fénybe hozva az elnököt magát. Ennél talán még merészebb elbeszélés azé a sofőré, aki elmondása szerint 1984-ben felvette a stoppoló énekesnőt, aki akkor szökött meg pszichiátriáról, ahol a kormányzat a nyilvánosság elől elzárva tartotta fogva.

Tupac

Az ikonikus rapper 1996-ban, Los Angeles-ben egy autós leszámolás során kapott végzetes sebet, melybe hat nappal később, szeptember 13-án halt bele egy nevadai kórházban. Tupac Shakur lényegében saját halálát és visszatérését is vízionáló dalszövegeivel biztosított tökéletes táptalajt az összeesküvés elméletek számára: a halálával kapcsolatos tényeket szokatlanul könnyen ki lehet forgatni. Aa kaliforniai rendőrség a mai napig senkit nem vett őrizetbe a gyilkossággal kapcsolatban.

A támadáskor az autóban Tupac mellett ülő, a Death Row Records-t vezető Suge Knight egyetlen karcolás nélkül úszta meg az incidenst, miközben a kilőtt tizennégyből négy golyót kapó rappernél jóval testesebb, 120 kilogrammos személyről beszélünk. Egyesek szerint Tupac-ot Knight gyilkoltatta meg, annak érdekében, hogy kártérítési költségek nélkül távolítsa el kiadójától, egyben ne kelljen megfizetnie a rappernél fennálló komoly tartozását.

Egy másik elmélet szerint Tupac maga rendezte meg a leszámolást, annak érdekében, hogy huszárvágással szabadulhasson a kilencvenes évek keleti-és nyugati parti rapjének szó szerint életveszélyes rivalizálásából.

Jim Morrison

Jim Morrison halála  fordulatosabb, mint azt a legtöbben gondolnánk. Természetesen az elképzelhető legnagyobb csavar a The Doors énekesének történetében, hogy máig életben van, New York-ban él és szabadidéjében verseket recitál. A YouTube-on felbukkanó Morrison állítólagos alteregója immár gondosoan dokumentált személyiség, bárki is legyen az.