A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„Nem is úgy nézett ki, mint George Michael” – jóságos, adakozó, őszinte

2016. december 27., 18:33

Popidol, csodálói számára a brit pop egyik legcsodálatosabb hangja volt, de George Michael összetört, magával az utolsó pillanatig elkeseredett harcot vívó emberként halt meg. A félbe maradt Freedom című dokumentumfilmből talán majd kiderül: mi történt vele az elmúlt pár évben.

Visszatérő kép, az egyik utolsóként publikált fotó: a magába zárkózó, George Michael kinézve vidéki otthona ablakán szemügyre veszi a karácsonyra készülődő népeket – mostantól az élet nélküle megy tovább. Barátja elmondása szerint az énekes-dalszerző ikon, aki minden idők egyik legkedveltebb karácsonyi dalát adta a világnak, egyedül halt meg karácsony reggelén, 53 éves korában. Fadi Fawaz, a celeb fodrász, aki 2011 óta George Michael barátja a The Telegraph napilapnak elmondta, hogy ő talált rá az énekes élettelen testére, amikor elment hozzá Oxfordshire-i otthonába.

„Úgy volt, karácsonyi ebédre megyünk” – mondta Fawaz -, fel akartam ébreszteni, de már nem tudtam segíteni. Békésen feküdt az ágyában. Nem tudom, mi történhetett.” „Mostanában minden annyira bonyolulttá vált, de George várta a karácsonyt, ahogy én is” – mondta Fawaz.

Az utóbbi években zárkózott, de a mendemondák szerint önromboló életvitelt folytató, 130 kilogrammos szupersztár, az egykori jóképű fickó már csak árnyéka volt önmagának. Az a hír terjedt róla, hogy heroinproblémákkal küszködik. A The Telegraphnak nyilatkozó egyik forrás szerint túladagolással kórházban is kezelték. „Heroint használt, csoda, hogy eddig bírta” – állította a forrás. Szívleállás: George Michael halálának ez volt az oka a menedzsere szerint, ami tipikus (de nemcsak) a heroinistáknál. Rendkívül szomorú mindez egy olyan ember esetben, aki olyan bátran kiállt a világ elé vállalva másságát, és akinek állandóan a nyomában volt az AIDS-fenyegetettség.

Hosszú ideig titkolta, hogy meleg, de nem azért, mert a showbizniszt irányítói a nyilatkozatokban igen, az üzleti tervek készítésekor viszont nem tolerálják, ha valaki „nem normális”. Inkább az édesanyjától tartott, neki nem merte – hosszú ideig – elmondani. Az egykori srác East Finchley-ből aki azzal kápráztatta el a világot, hogy arról énekelt, mennyire élvezi az életet, régóta drogproblémákkal küszködött. 2014 óta arról szóltak a hírek, hogy egy évet a svájci Kusnacht Practice klinikán töltött, ahol havi 190 ezer fontba kerül  a kezelés. Itt tett kísérletet arra, hogy lejöjjön a crackról és a kokainról. Szóvivője ezt egyébként cáfolta, mondván: „Európában tölti az idején, és meghosszabbította a pihenését.”

Egykori barátja, Kenny Goss úgy beszélt róla, mint kedves, nagylelkű emberről. Az Oxford melletti kisvárosba, Goring-on-Thamesbe költözött 1999-ben, ott másfél millió fontért vásárolt lakást. A kertben karácsony este is világított két rénszarvas szobor, az ajtón pedig az adventi koszorú. A közeli pub menedzsere azt mondta: GM rendszeres vendégük volt, de az utóbbi hónapokban elmaradt, csak ritkán lehetett látni. „Megváltozott, egyre nagyobb és sötétebb szemüvegekben, az arcát elrejtve mutatkozott” – állította, és hozzátette: „Nem is úgy nézett ki, mint George Michael”. A városka lakói elmondták, hogy azután vásárolt ingatlan Goring-on-Thamesben, hogy Geri Halliwellel körülnéztek a környéken, de senki sem ismerte fel őket. Szomszédai szerint az utóbbi időben egyre kevesebbszer merészkedett ki az otthonából, csak akkor tűnt fel, ha kiugrott cigarettapapírért a közeli újságoshoz. Valószínűleg a karácsonyt is egyedül vagy 80 éves házvezetője társaságában tölthette. Érkeztek csomagok és egyéb küldemények hozzá, de vendég nem jött. Tavaly még feltűnt az éjféli misén, de idén már nem.

Az utóbbi években rajongóival kizárólag a Twitteren keresztül érintkezett, és ilyenkor azt közölte, minden rendben van vele. Utolsó Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy hamarosan befejezi a Freedom című dokumentulmfilmjét, amit 2017 márciusában tervezett bemutatni. Bocsánatot kért rajongóitól 53. születésnapján, június 25-én, amiért nem jelent meg nyilvánosan, de akkor is csak a Twitteren üzent.

George Michael a The Telegraph információi szerint 2006 és 2008 között a 25 éves jubileumi koncertturnéján 48,5 millió fontot keresett. A Sunday Times  leggazdagabb britekről klészült listáján 105 milió fontos vagyonnal szerepelt.Halála óta néhány óra alatt egymás után jelentek meg a hírek, miszerint GM sokakat támogatott. Többek között egy párt, akik nagyon szeretettek volna gyereket, de nem volt pénzük a mesterséges megtermékenyítésre, és egy eladósodott diákot, aki ápolónak készült, de tanulmányait nem tudta finanszírozni.

A Childline nevű, tinédzsereket istápoló segélyvonalat működtető jótékonysági szervezetet is támogatta a Jesus To A Child című, 1996-os kisemezének jogdíjaiból, ám minden esetben az volt a kérése, hogy ezt ne hozzák nyilvánosságra. „Éveken át jelentős összeget adományozott nekünk, és azt terveztük, hogy jövőre, a szervezet létrejöttének 30. évfordulóján koncertet szervezünk a tiszteletére, hogy megköszönjük azoknak az ezreknek a nevében, akiket segített. George Michael, akinek egyik partnere, Anselmo Feleppa az AIDS szövődményeibe halt bele,  a betegek támogatására létrehozott Terrence Higgins Trust nevű alapítványnak is adott adományokat, mégpedig a Don’t Let the Sun Go Down On Me Elton Johnnal közös 1991-es daluk jogdíjaiból. Hajléktalan szállásokon is önkénteskedett, de névtelenül – mesélte Emilyne Mondo színésznő.

Az életéről készült filmmel egy időben új albumot akart kiadni jövőre. Utolsó Facebook bejegyzésében a Wham! egykori énekese egy fotót tett fel az eljövendő, Freedom című filmből, ami az életének utolsó ötéves szakaszát dolgozza fel. Ebben azt írta, most éppen azzal van elfoglalva, hogy befejezze a dokumentumfilmet, amelyben több, eddig nem látott, általa is nemrégiben felfedezett, archív videó és fotó lesz, valamint egy sor, sokmindent tisztázó interjú. A Channel 4 tévécsatorna által finanszírozott dokumentulmfilm életének arról az eseménydús időszakáról szól, amikor először szerelmes lett, ami aztán tragédiával végződött. A tévécsatorna sajtóközleményében azt írta, hogy „a film rendkívül személyes vallomás arról, hogy lett egy észak-londoni srácból minden idők egyik befolyásos zenésze, aki segített újraírni a zeneipar és a celeb világ szabályait.” A dokumentumfilmben George Michael állítólag korlátok nélkül, a lehető legőszintébben beszél, és az 1990-es évek sztárjaival, Naomi Campbellel, Cindy Crawforddal készült interjúk is sok mindent a helyére tesznek.