A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„Nem maradt erő a new wave-ben” – Ian Curtis utolsó interjúja

2016. július 17., 21:45

A Joy Division frontembere hatvanadik életévében járna: az évforduló kapcsán előkerült a frontember életében adott utolsó interjúja. Öngyilkossága előtt Curtis többek között a new wave agóniájáról és a brit zenészek messiásvárásáról is mesélt.

ian-curtis-1lewok4

1980 február 28-án, együttese a Preston-i The Warehouse-ban való fellépése előtt Ian Curtis a BBC Blackburn című rádióműsorában adott interjút, melyet a koncert helyszínén rögzítettek: a rádióadás során háttérzajként is a Joy Division hangbeállása hallható.

A frontember ugyanazon év május 18-ra virradóra felakasztotta magát, így a koncert előtti beszélgetés Curtis utolsó dokumentált megnyilvánulásaként vonult be a történelembe. A Joy Division akkor 23 éves talizmánja a beszélgetés során a new wave aktuális állásáról is kifejtette nem túl rózsás véleményét.

„Nem is tudom. Azt hiszem, mára ez az egész ügy elvesztette az élét, nem maradt benne erő. Van néhány új zenekar, akiket meghallgattam. Émelyítő anyagok. Azok, amelyekkel mégis úgy vagyok, hogy OK, elmegy, azok a Factory (A Joy Division 1978-ban alapított Manchaster-i kiadója) istállóban vannak.

Igen, a Factory zenekarokat bírom. A Certain Radio és a Section 25 is jó. De, hogy őszinte legyek, manapság már nem igazán hallgatok new wave cuccokat, inkább azokat a lemezeket veszem újra elő, amelyekért évekkel ezelőtt voltam oda. Van egy ismerősöm az egyik lemezboltban: mikor beugrom hozzá, ő szokott ezt-azt mutogatni, single-ket, a The Tights-től meg egy másik, egy londoni cucc. Azt hiszem, az a nevük, hogy Bauhaus, de nincs olyan, akire azt tudnám mondani, na, ennek a fazonnak minden lemeze megvan, mert úgy gondolom, annyira ütős. Inkább tudod, nyál az egész.”

Ian Curtis július 15-én ünnepelte volna hatvanadik születésnapját. A BBC interjújának teljes, nyers szövege a post-punk.com oldalán olvasható.

Címkék: