A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nem vagyok itt – megjelent Németh Róbert első regénye

2021. szeptember 1., 19:23

A Heaven Street Seven egykori és mindenkori basszusgitárosa, Németh Róbert, aki évek óta saját nevén szólóban is alkot, valamint több mint két évtizede popkulturális újságíró, augusztus végén megjelentette első regényét Nem vagyok itt címmel. A könyv bemutatója szeptember 21-én este 7-kor lesz Budapesten a Jedermann klubban.

Létezik olyan elbeszélés, amiben Thom Yorke, Szájer József, Vacláv Havel, Torgyán József, Orbán Viktor, Iggy Pop és egy holland sírásó váltják egymást a színen? Milyen az, amikor egy regény kulisszája többek közt a Parlament, egy prágai stadion, Amszterdam hátsó utcái, a német autópályák, Budapest kültelki futballpályái, egy online lap szerkesztősége, a Tilos az Á és egy késő Kádár-kori lakótelep? Hogyan karol egymásba a pornóvideó és a magnókazetta, a Commodore 64 és a Facebook, a bőrlabda és a gombfoci, a Rolling Stones és a Cure, az Európa Kiadó és a Kispál és a Borz? Ki ismer magára egy bonyolult kelet-közép-európai családtörténetben és az abból elágazó magánügyekben, amiknek egyszerre része Trianon, a holokauszt, a Kádár-kor, a rendszerváltás és az elmúlt harminc év? És rázós érzelmi kérdésekben? Volt, hogy megállt az idő? Kezdte már újra?

Az 1972-ben született Németh Róbertet eddig leginkább újságíró-szerkesztőként, a Heaven Street Seven és a Pegazusok Nem Léteznek basszusgitárosaként, vagy mostanában szóló előadó-dalszerzőként ismerhetjük. Akár meglepőnek is nevezhetnénk, hogy Németh regényírásba kezdett, de írásai, lemezei már korábban is mind ebbe az irányba mutattak, melynek első látható eredménye debütáló szépirodalmi munkája, a Nem vagyok itt.

A regény felvillanások sorozata, különös generációs puzzle, személyes, történelmi és kulturális momentumok, sorsfordítók szövedéke. A nagy tanulságok nélküli történet a világnak csak ezen a táján történhetett meg, ugyanakkor a lakótelepi gyerekkortól kezdve a stoppoláson át a jó öreg midlife crisisig sok mindenkinek ismerősek lehetnek a főszereplő, Péter életének epizódjai.

A Noran Libro Kiadó gondozásában megjelent könyvet szeptember 21-én 19 órától mutatják be a Jedermannban. Németh Róbert beszélgetőpartnere Szarka Károly író, szerkesztő. Vendég Lovasi András.

Facebook-esemény

Ne keresd, itt van.

Májusban érkezik a Mdou Moctar eddigi legszenvedélyesebb albuma
febr. 29., 17:06