A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nemes Nóra és az amerikai gasztroálom

2016. december 9., 20:08

Nemes Nóra újságírónak (NoSalty) megjelent első könyve 307 Frederick street – Az én amerikai konyhám címmel. Több tévhit nemigen létezik, mint azt gondolni, hogy Amerikában a kerítés is kolbászból van, a baseballütő fából, az amerikai foci hasonlít a rögbihez, és a Hálaadás napján elfogyasztott pulyka száraz, mint a montanai szikla. Ezen kívül az sem állja meg a helyét, hogy az amerikaiak nem főznek, és kizárólag Wendy’s, KFC, Taco Bell és hasonló gyors-éttermekben bámulják a pincérnők mellére feltűzött kis táblácskát.

– Randy.

– Hi guys, how are you today?

Ezzel a könyvvel:

– Great!!! Thank you.

A Corvina kiadó gondozásában megjelent 307 Frederick street nem csak vidám, lazán meggyúrt szövegével, kiváló fotóanyagával, de gyakorlatban is hasznosítható receptjeivel nyújt kiváló amerikai gasztro- és utazási élményt, legyünk éppen egy ferencvárosi lakás konyhájában, vagy egy nagyharsányi kis házikó borospincéjében.Az amerikai konyha évtizedeken át egyet jelentett a gyors és egészségtelen étkezéssel – sokan annak ellenére ezt gondolják róla, hogy a XX. század legjelentősebb gasztronómiai mozgalmai szinte kivétel nélkül innen indultak. Ezt a negatív mítoszt kívánja felülírni első szakácskönyvében a NoSalty egyik legrégebbi újságírója, a Dacota blog szerzője, Nemes Nóra.

Nóra két évet élt az Egyesült Államok nyugati partjának a hight-tech cégeiről ismert városában, San Francisco-ban, ideje nagy részét pedig – saját bevallása szerint – különböző szupermarketekben, piacokon, és a saját konyhájában töltötte. Ekkor kezdte meg a Dacota blog írását is, melynek mottójához híven – Ízek, emlékek, élmények egy utazgató gasztromántól – a nemzetközi konyha ikonikus, vagy éppen itthon kevésbé ismert ízeit hozta be a magyar háziasszonyok konyháiba.

Ez alatt az idő alatt a legizgalmasabb felfedezése mégis az amerikai konyha maradt – a kontinensnyi ország gasztronómiája tökéletes lenyomata annak az ezerszínű kulturális olvasztótégelynek, amely az Egyesült Államokat jellemzi.

A könyvben 65 recepten keresztül mutatja be az amerikai konyhát, amelyről – ha alaposan tanulmányozzuk az elejétől a végéig – kiderül, hogy nem is annyira egészségtelen, nem is annyira gyors, és hogy egyáltalán nem unalmas. A hat fejezet a napi és a különleges alkalmak tipikus ételeit sorakoztatja fel úgy, hogy az olvasó ez által az amerikaiak életéről is képet kap.

 

Karfiolsteak és mexikói majonézes kukorica

A már bőven idejét múlt, konzervekből és mirelit vacsorákból álló amerikai konyha mítoszának megdöntése mellett gyors, korszerű, fiatalos és kulturálisan nagyon sokszínű könyvet kap kezébe az olvasó – úgy, ahogy Nóra a saját amerikai konyhájából, a 307 Frederick streetből látta.

 „Egy ország kultúrájához a legrövidebb út a konyháján keresztül vezet. Én is ezen az úton indultam el abban a két évben, amit az Egyesült Államok nyugati partján töltöttem. Bár sokan azt gondolják, az amerikai konyha kimerül a hamburgerben és a cukros fánkokban, aki hajlandó egy kicsit megismerni ennek a hatalmas országnak az étkezési szokásait és jellegzetes ízeit, a világ egyik legizgalmasabb fúziós kemencéjére bukkan. Ezzel a könyvvel nemcsak az volt a célom, hogy 65 jellegzetes receptet megosszak veletek, hanem az is, hogy megmutassam, hogy láttam én a mindennapokat a Frederick street 307-ből, az én amerikai konyhámból.”

Érzékszerveinket sodrásban tartó ünnepi ajándék, válogatott receptekkel „beginnereknek” és „experteknek” egyaránt.

Májusban érkezik a Mdou Moctar eddigi legszenvedélyesebb albuma
febr. 29., 17:06