A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

New Order: Plastic – új dal La Roux közreműködésével a Music Complete albumról

2015. szeptember 17., 7:01

Ahogy a Duran Duran is híres közreműködők hadával (Janelle Monáe, Nile Rodgers, Mr. Hudson, John Frusciante, Kiesza, Lindsay Lohan stb.) készítette Paper Gods című új albumát, úgy a nyolcvanas évek táncos new vawe-jének egy másik brit sikerzenekara, a New Order is rengeteg sztárvendéget hívott visszatérő lemezéhez: az egy évtized kihagyás után felvett Music Complete-en Iggy Pop, a Killers-frontember Brandon Flowers, a Chemical Brothers-vezér Tom Rowlands és La Roux is szerepel – a vele készült Plastic című beharangozó dal már hallható is.

A manchesteri New Order – melyet Ian Curtis 1980-as öngyilkossága után a Joy Divison túlélő tagjai alakítottak – többször leállt már működése során, de a 2005-ös Waiting For The Sirens’ Call album turnéja (és az Anton Corbijn-féle 2006-os Joy Division-mozifilmhez, a Controlhoz adott új felvételek) után a basszusgitáros Peter Hook véglegesen összeveszett Bernard Sumner gitáros-énekessel és Stephen Morris dobossal. Ez utóbbiak 2009-ben felvettek és turnéra vittek egy új albumot Bad Lieutenant név alatt (Never Cry Another Tear), és az utolsó New Order-felállásban taggá lett billentyűs-gitáros Phil Cunningham mellett ekkor már a francia születésű Tom Chapman basszusgitáros is ott volt velük – de az igazi meglepetést akkor okozták, mikor 2011 őszétől újra New Order néven léptek fel, miután visszatért hozzájuk a 2001-ben visszavonult billentyűs-alapítótag Gillian Gilbert (Morris felesége).

neworder-trio

A dolgok ilyetén alakulásától igencsak feldühödött Hook – aki az utóbbi időkben Peter Hook and The Light nevű együttese élén klasszikus Joy Division- és New Order-albumok anyagával haknizik – nem tudta megakadályozni, hogy az eredeti kvartett háromnegyedét egyesítő új felállás használja a legendás zenekarnevet (a 2005-ös Waiting For The Sirens’ Call album idejéből való maradék felvételek is csak nagy harcok árán jelenhettek végre meg 2013-ban Lost Sirens cím alatt), így Sumnerék egy koncertkiadvány után tavaly egy új New Order-stúdiólemez elkészítésének is nekiláthattak.

neworder-15-dock2

A zenekar első Peter Hook nélkül készült albumának, a 2015. szeptember 25-én megjelenő Music Complete-nek a számai közül a még nyáron kiadott Restless lett az első kislemez- és klipdal, de két szerzeményt már korábban is bemutattak a tavalyi koncerteken (Singularity, Plastic) . Ez utóbbinak a most közzétett végleges stúdióverziójában vendégvokalistaként a 27 éves angol énekesnő Elly Jackson hallható, aki La Roux nevű elektropop projektjével amúgy is a nyolcvanas évekbeli szintetizátoros hangzásokat idézi meg, és most a szóban forgó korszak legendás dance-rock experimentalistáival dolgozhatott.

laroux-colcol

A Szigeten már visszatérő vendégnek számító (bár idén júniusi Budapest Essentials-fellépését egy szerencsétlen baleset miatt az utolsó pillanatban lemondó) vörös hajú énekesnő az új New Order-albumon nem kevesebb mint három dalban szerepel, és ez a Plastic című szám például igazi telitalálat.

a dal élő ősbemutatója (még La Roux közreműködése nélkül) 2014 júliusában a chicagói Aragon Ballroom színpadán:

a másik 2014-ben bemutatott új szerzemény, a Singularity tavaly áprilisban Argentínában:

az album Restless című első kislemezdalának klipje a barcelonai NYSU (Jesús Hernández) rendezésében idén augusztusból:

az új album hangzását elsőként beharangozó rövidke zenei részletek még június-július tájáról:

.
La Roux leghíresebb dala, a 2009-ben a brit slágerlistát is vezető Bulletproof a 2014-es Sziget-koncerten:

.
Iggy Pop és a New Order-vezér Bernard Sumner közösen éneklik a Love Will Tear Us Apart és Transmission című régi Joy Division-dalokat egy tavaly márciusi jótékonysági esten a New York-i Carnegie Hallban:

.
az új album számlistája a közreműködőkkel és a lemezborító, mely ismét a Joy Division/New Order-kiadványok hűséges grafikus tervezőjének, Peter Saville-nek a munkája:

New Order: Music Complete (2015)

1. „Restless”
2. „Singularity” (produced by Tom Rowlands)
3. „Plastic” (featuring Elly Jackson)
4. „Tutti Frutti” (featuring Elly Jackson)
5. „People On The High Line” (featuring Elly Jackson)
6. „Stray Dog” (featuring Iggy Pop)
7. „Academic”
8. „Nothing But A Fool”
9. „Unlearn This Hatred” (produced by Tom Rowlands)
10. „The Game”
11. „Superheated” (featuring Brandon Flowers, co-produced by Stuart Price)

neworder-musiccomplete-big

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39