A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

New York-i zenészet

2014. október 12., 14:14

CMJ Music Marathon a magasépítészet labirintusában

Aki még teheti, evezzen át New Yorkba, hogy részt vehessen egy olyan buliban, amely az égbe törő várost öt teljes napon át rabul ejti. Október 21-én veszi ugyanis kezdetét a CMJ Music Marathon névre keresztelt giga-fesztivál. A számok magukért beszélnek, bár ez a „Nagy Almát” tekintve nem meglepő. Ott minden nagy. Öt nap, közel 80 helyszín és több mint 1300 zenekar. Igen, e-zer-há-rom-száz!

Fotó: Rem Koolhaas

Fotó: Rem Koolhaas

Rem Koohlhaas, holland sztárépítész másodmagával (Bruce Mau) összeállított egy építészek számára meghatározó alkotást. S, M, L, XL című könyvecskéjük több mint 1300 oldalasra sikeredett. Nem ismétlem. De, mégis. E-zer-há-rom-száz! Ebben a könyvben Rem Koolhaas többek között arról is tanúbizonyságot tesz, hogy felesége, gyermekei és ceruzája mellett New Yorkkal is szerelembe esett. Ugyanígy érzett számos más kimagasló építőművész: Philipp Johnson, Frank O’Gehry, Helmuth Jahn és Mies van der Rohe. Igaz, utóbbi egy másik városba is beleszeretett. Chicagóba. New Yorknak építészetileg talán az fájhat legjobban, hogy az első felhőkarcolónak elnevezett felhőkarcoló, a Home Insurance Building, Chicagóban épült.

Manhattan

Fotó: Manhattan

Zenei vonalon viszont New York az egyes számú fellegvár, legalábbis az Egyesült Államokban. Chicago labdába sem rúg, és ezen az sem segít, hogy nekik még a városról elnevezett zenekaruk is van már 47 éve. Számtalan kimagaslóan jó zenekar kötődése és ragaszkodása fedezhető fel New Yorkhoz. Itt született a Hip Hop és itt koptatta divatos csizmáit a Velvet Underground. Voltak zenekarok, akik fixen eldöntötték, hogy első koncertjük New Yorkban lesz. Ilyen volt az arcfestés és sok hegyesszög mögé bújó Kiss. Érdekes, hogy alig páran néztek le első koncertjükre, pedig New Yorkban szeretik, sőt imádják az extravagáns, exhibicionista, extrovertált, extrákat.

Fotó: CMJ Music Marathon

Fotó: CMJ Music Marathon

Extrából most is lesz elég a CMJ Music Marathon alatt. A koncertek elsődlegesen East Village és Lower East Side negyedekre összpontosulnak, de végtelen zenefolyamot hallhatnak a látogatók Williamsburg, Soho és Greenwich Village klubjaiban is. A koncertek az SXSW (Austin, Texas) rendszeréhez hasonlóan 45 percesek lesznek. Rövid átállás, line check és már hasít is a következő banda. A zenei palettában tényleg minden megtalálható: psychobilly, trash metál, csicsergő hangú díva, indiai merengő, vonyító húrok és indie-punk-retro-flow-rock-fusion. Célirányosan is ki lehet választani a helyszíneket és a koncerteket, de vélhetően jobban jár, aki egyszerűen csak betéved például a Pianos klubba (Lower East Side, 158 Ludlow Street), ahol két emeleten őrül meg a közönség.

Fotó: Pianos

Fotó: Pianos

Novemberre New York már csak halványan fog emlékezni az 1300 fellépő zenekar többségére. Még egyszer, utoljára. E-zer-há-rom-száz! Ám lehet, hogy néhány megmarad az emlékezetükben és 10-15 év múlva világsztárként látogat majd vissza a Central Parkba segélykoncertet adni kétszázezer nézőnek. A mi tippünk: Gerard Way, The Kills, Sunflower Bean, Cold War Kids, 2/3 Goat, Slowdive. Aki pedig szereti a taiwani pornográf kézimunkát, az hallgasson a CMJ Music Marathonon A-Lint, vagy egyszerűen lapozza fel Rem Koolhaas úr fentebb nevezett könyvének 104. oldalát.

Szerző: