A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nick Cave, Beck, Damon Albarn, Jarvis Cocker és sokan mások is csatlakoztak a madárdalok ihlette számokból készült válogatássorozathoz

2022. május 23., 8:45

A For the Birds: The Birdsong Project címet viselő válogatássorozat szeptemberig fut majd, és addig több adagban kerülnek ki az elkészült dalok, amiből lesz pár: 200 művész – elsősorban zenészek, de színészek is – csatlakozott a projekthez, melynek teljes bevételét a madarakkal és élőhelyeik megőrzésével foglalkozó non-profit szervezetnek, a National Audubon Society-nek ajánlják fel.

Az összesen négy lemezre rúgó első 47 szám már meg is jelent For the Birds: The Birdsong Project Vol. 1 címmel, illetve olyan közreműködőkkel többek között, mint Nick Cave és Warren Ellis, Beck, Mark Ronson, Damon Albarn és Wale, az UNKLE, a Beach House, Terry Riley, Lee Ranaldo, Kurt Vile, Jarvis Cocker, Karen O és Adam Green. Külön érdekesség, hogy a projekthez a zenészek mellett pár színész is csatlakozott, akik – ahogy az hozzájuk illik – hosszabb-rövidebb szövegeket mondtak fel a lemezre. Az első adagban például Tilda Swinton és Sean Penn hangját hallani többek között, a későbbi albumokon pedig olyanok is szóhoz jutnak majd még, mint Bette Midler vagy Matthew McConaughey. De néhány zenész is amellett döntött, hogy a zenélés helyett inkább beszél: az első válogatáson például a Haim-nővérek egyike, Danielle mesél a reggeli madárdalról. A későbbiek során pedig majd szóhoz jut még zenészként Elvis Costello vagy Florence Welch is. Persze a főszerep – a madarakon túl természetesen – a különböző madárdalok ihlette zenéké, amikből bőven jutott az első adag négy lemezére.

A lemez mellé pár hangulatvideó is készült, például Beck dalához, illetve ahhoz is, amit Mark Ronson, Damon Albarn és a rapper Wale készített.

Izgatottan várjuk a sorozat további részeit, melyek szeptemberig fognak érkezni kisebb adagokban. A Birdsong Project végül egy monumentális vinylszettben is megjelenik majd, ami összesen 20 lemezből fog állni. E deluxe kiadvány része lesz egy fotókkal teli album is, ami tartalmaz majd egy esszét is Jonathan Meiburgtól, aki azon túl, hogy a Loma és a Shearwater zenekarok tagja, civilben ornitológus, vagyis madarakkal foglalkozik.