A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nick Cave továbbra sincs kibékülve a woke módszereivel

Wágner Gábor
2024. március 30., 10:20

Nick Cave interjút adott a The Guardiannek, melyben beszélt az új Bad Seeds lemezről és turnéról, illetve ismét kifejtette, miben áll az ő konzervativizmusa és hogy mi a baja a woke-kal.

A régóta Nagy-Britanniában élő Nick Cave szerint ebben az országban nehéz beszélni arról, hogy valaki konzervatív, mert ha kimondja ezt a szót, akkor az emberek többségének automatikusan a tory-k jutnak az eszébe, még neki is, pedig sosem szavazott rájuk és nem is tervezi ezt. A saját konzervativizmusát ráadásul kis c-vel írja, és abban áll, hogy megértő a veszteséggel szemben, és tudja jól, hogy milyen könnyű lerombolni valamit és aztán mennyire nehéz újjáépíteni azt.

Nick Cave nem először kritizálja a woke-ot, 2019-ben tette ezt először és akkor meg is kapta emiatt a woke-ellenes bélyeget. Ám most is kifejti: azzal teljesen egyetért, hogy helyre akarják állítani a társadalmi igazságosságot, de a módszereiket (az azonnali eltörlés, megbélyegzés, elkülönítés) egyáltalán nem tudja elfogadni. Szerinte a woke-ból jelen pillanatban teljesen hiányzik az irgalom, a megbocsátás és az alázat. Vitának helye nincs, és nincs más lehetőséged, mint kritika és kérdés nélkül elfogadni az álláspontjukat – majd csatlakozni egy rakás őrülthöz. Részünkről mi csak egyet tudunk érteni Nick Cave-vel.

Közben Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds bejelentette következő, sorrendben tizennyolcadik nagylemezét, melynek Wild God a címe, és augusztus 30-án jelenik meg, majd szeptemberben őszi turnéra indulnak vele, ami minket ir érint, a budapesti koncert október 13-án lesz a Papp László Sportarénában.

Szerző: Wágner Gábor