A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nicolas Godin: The Border – klip az Air alapítójának új szólóalbuma elé

2019. október 14., 11:52

A francia Air retrofuturista elektronikus duó a 2016-os Twentyears válogatáslemezzel és annak 2017-re átnyúló turnéjával ünnepelte két évtizedes karrierjét, de a két tag azóta újra külön dolgozik: filmzeneszerzőként is nagyon aktív billentyűs-énekes Jean-Benoît Dunckel tavaly H+ címmel adott ki szólóalbumot, míg a multiinstrumentalista-vokalista Nicolas Godin az Au Service de la France tévésorozat 2018-as filmzenelemeze után most egy új klipdallal folytatja szólókarrierjét.

Az 1969-es születésű Godin eredetileg az Airt is szólóprojektként indította a kilencvenes évek közepén, de első saját neve alatt kiadott anyagának a Bach-átiratokra épülő 2015-ös Contrepoint album számított. A Taj Mahal mozifilmhez és az Au Service de la France tévésorozathoz komponált aláfestő zenéi után legutóbb Dita Von Teese amerikai revütáncosnő-modell 2018-as debütalbumán producerkedett egy számban (Close Your Eyes), 2020 elején azonban egy új szólólemezzel is előáll, melynek The Border című beharangozó dalát most egy klippel tette közzé.

A zenei karrierje előtt építészmérnöknek tanuló Godin új dalát egy legendás német-amerikai építész, a Bauhaus-körbe tartozó Ludwig Mies van der Rohe (1886– 1969) és egyik csúcsműve, az 1929-es világkiállításra tervezett barcelonai német pavilon ihlette. „Ez az épület az építészettörténet egész múltját elsöpörte, új lapot nyitott az emberiség történelmében, bevezette a világot a modern építészet korába. A dal röviden arról szól, hogy valaki megkér másokat, kövessék a spanyol határra, a tengerpartra, hogy új utat mutathasson nekik a szabadság és a béke felé. . . ahol mindent maguk mögött hagyhatnak”– mondja a szerző az új számáról, melyet Alden Volney rendező klipjével mutatott be.

egy kisfilm a dalt ihlető Barcelona Pavilionól:

.
Godin tavalyi filmzenelemeze a 2015-2018 közt futott Au Service de la France című hatvanas években játszódó kémfilmparódia-tévésorozathoz, melyet a klipmester Alexandre Courtès és Alexis Charrier rendezett:

Au Service de la France
Clayborn
Les Rues de Paris
Quartier Général
Apéro Calypso
Casbah Lounge
En Mission
Dans la Brume
Snake Dance
Passion Femme
Alger la Blanche
Marie Jo
Twist A Saint Germain
Pigalle Darling Club
Istanbul Rendez Vous

.
Nicolas Godin 2015-ös Contrepoint című első szólóalbuma:

Orca
Widerstehe Doch Der Sünde
Club Nine
Clara
Glenn
Quei Due
Bach Off
Elfe Man

.
Beck a múlt hónapban már hallhatta Godin új lemezét:

The Damned: The Invisible Man – klipdal a Darkadelic album és a budapesti koncert elé
febr. 3., 23:52
Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30