A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nicolas Jaar: All One + Telahora – új számok rádiópremierje +FRISSÍTÉS: Telas – a teljes új album

2020. május 26., 8:06

A chilei-amerikai DJ-producer-zeneszerző Nicolas Jaar, miután már 2015-2016-os kiadványaira (a Pomegranates kvázi filmzenéjére, a Nymphs EP-sorozatra és a Sirens nagylemezre) is afféle triptichonként tekintett, 2020 elejére egyszerre három albumot is betervezett, de végül pár hónap különbséget hagyott köztük: az A.A.L. (Against All Logic) projektnév alatt jegyzett dühös energiájú 2017–2019 lemez február elején, a gyászos-introspektív Cenizas március végén jelent meg, most pedig a Telas bejelentése okoz meglepetést – a 16 perces nyitótételét már hallhatjuk is!

A leplek/vásznak/szövetek jelentésű Telas egyórás anyaga Telahora, Telencima, Telahumo és Telallás című tételekre tagolódik, melyekhez összefonódásokkal teli összművészeti projektként gazdag vizuális és digitális kiegészítéseket is közzétesznek a következő hónap folyamán. A múlt héten publikált legelső lemezkritikák egyike az előzetes tervek szerint május 29-re datálta az albummegjelenést (FRISSÍTÉS: ezt végül július 17-re csúsztatták!), de maga Jaar nem mondott dátumot, mikor múlt hétvégén a palesztin Radio Al Hara műsorában bemutatta a lemezanyag húszperces első blokkját – ami után meglepetésként még egy All One című kiadatlan (és nem is a Telas projekthez tartozó) 13 perces számot is lejátszott!

A XIII. századi perzsa filozófus-költő Dzsalál ad-Dín Rúmí és az Art Ensemble Of Chicago-alapító dzsessz-szaxofonos Joseph Jarman (1937–2019) szövegeiből vett idézetekkel felvezetett Telahora című ambient kompozíció az alábbi lejátszón 5:35-től kezdődik, míg az szerző fuvolajátékával színezett house-os All One 22:25-től hallható:

.
FRISSÍTÉS: a Telas album végleges borítóképe és teljes négyszámos anyaga az alábbi Bandcamp-lejátszón!

.
az album tervezett borítója és számlistája:

Nicolas Jaar: Telas (2020)

Telahora
Telencima
Telahumo
Telallás

.
ráadásként egy részlet Nicolas Jaar egy zenekari kíséretű 2019-es fellépéséről:

Tycho & rum·gold: Run Away – újabb kollaboráció énekes közreműködővel
Sze. 30., 18:21
Jónsi feat. Robyn: Salt Licorice – duett a Sigur Rós-énekes Shiver szólóalbumáról
Sze. 30., 9:36
Romy: Lifetime – az első kislemez a szólóalbumra készülő The xx-frontlánytól
Sze. 29., 19:07
Woodkid: Horizons Into Battlegrounds – újabb dal a közelgő S16 album elé
Sze. 29., 16:11