A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nicolas Jaar új kísérőzenét készített egy 1969-es Paradzsanov-filmhez +FRISSÍTÉS: már le is tölthető!

2015. február 23., 9:06

A legizgalmasabb elektronikus zenei producerek közt számon tartott 25 éves chilei-amerikai Nicolas Jaar – akit a 2012-es Electronic Beats fesztiválon DJ-ként, a tavalyi Szigeten pedig Darkside nevű hangszeres duójával láthattunk – az Oscar-éjszakán filmes ajándékkal lepett meg minket: közzétett egy frissen komponált húsztételes új kísérőzenét A gránátalma színe című 1969-es Szergej Paradzsanov-filmhez. (FRISSÍTÉS: a teljes filmzeneanyag már le is tölthető!)

Nico Jaar, aki a multiinstrumentalista Dave Harringtonnal közös Darkside projektjének feloszlatását épp a Sziget-fellépés napján jelentette be, legfrissebb munkájaként egy másik muzsikusról, a Szajat-Nova néven ismert XVIII. századi örmény költő-énekes Arutyin Szajadjanról szóló legendás filmhez írt új kísérőzenét. Az Elfelejtett ősök árnyai című 1965-ös munkájával nemzetközi hírnevet szerzett vizionárius örmény képzőművész-rendező, Szergej Paradzsanov 1969-ben forgatta le A gránátalma színe című filmet Szajat-Nova életéről és koráról, de művét több környi cenzúra után végül betiltották. A szocialista realizmusnak hátat fordító, a szovjet hatalom szemében szálkának számító biszexuális rendezőt később perbe fogták és négy évre egy szibériai munkatáborba zárták, de később még a nyolcvanas évek elején is bebörtönözték, és csak 1985-től rendezhetett újra – ekkor forgatta A szurámi vár legendája és Asik Kerib című filmjeit – mielőtt 1990-ben, 66 éves korában elhunyt.

paradjanov-gun

A Michel Gondry által is imádott Szergej Paradzsanov fő műve, A gránátalma színe álomszerű szürrealista kísérleti film, melynek szuggesztív képeiből a modern popkultúra legalább annyit lopott/merített, mint a Jodorowsky-tripfilmekből. A Mark Romanek által rendezett Bedtime Story című 1995-ös Madonna-klipben is visszaköszönnek például motívumai, a londoni Juno Reactor pedig konkrétan a Paradzsanov-film jeleneteiből vágta össze God Is God című 1997-es számának videóját.

paradjanov-tapis

A kevés szövegre, örmény énekre, archaikus zenére, vallási szimbólumokra és ikonográfiára épülő színpompás filmhez most Nicolas Jaar komponált és rögzített teljes új aláfestő zenét, melyet múlt éjszaka a lemezkiadója YouTube-csatornáján az eredeti filmmel együtt tett közzé:

01. ‘Garden Of Eden’
02. ‘Construction’
03. ‘Pass The Time’
04. ‘Survival’
05. ‘The Fool And His Harem’
06. ‘Being And Nothingness’
07. ‘Near Death’
08. ‘Beasts Of This Earth’
09. ‘Fall Into Time’
10. ‘Folie à Deux’
11. ‘Screams At The Edge Of Dawn’
12. ‘Divorce’
13. ‘Three Windows’
14. ‘Touristas’
15. ‘Shame’
16. ‘Tower Of Sin’
17. ‘Kapital’
18. ‘Volver’
19. ‘Spirit’
20. ‘Muse’

.
FRISSÍTÉS:
a kiadvány Nicolas Jaar hivatalos Bandcamp-oldalán!

sayatnova

Madonna 1995-ös Bedtime Story klipje Mark Romanek rendezésében:

a Juno Reactor 1997-es God Is God videója a A gránátalma színe képeivel:

.
mutatóba itt van Nicolas Jaar és a gitáros Dave Harrington egy 2013-as Darkside-fellépése egy New York-i háztetőn:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39