A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nicole Atkins feat. Mark Lanegan: November Rain – Guns N’ Roses-feldolgozás country duettként

2018. november 19., 20:57

A ma érkezett feldolgozások közül a Pale Waves dream pop hangzású Last Christmas átirata nem kapott külön cikket, de ha az egykori Screaming Trees- és Queens Of The Stone Age-énekes Mark Lanegan adja elő novemberben a Guns N’ Roses-féle November Raint, az kihagyhatatlan! Ráadásul a neki nagyon jól álló férfi-nő duettformában teszi – az amerikai country-soul dalszerző-gitáros-énekesnő Nicole Atkinsszel, aki a szó szoros értelmében megálmodta ezt a feldolgozást!

Az 1978-as New Jersey-i születésű Nicole az ötvenes-hatvanas-hetvenes évtized amerikai zenéinek nagy szerelmese, és pár éve egy vermonti motelben megszállva azt álmodta, hogy egy toronyban állva énekli a November Rain hatvanas évekbeli country hangzású duettfeldolgozását. Felébredtekor gyorsan bele is dúdolta a telefonjába, milyen dallamvariációkat képzelt el, majd Nashville-be hazaérve gyorsan fel is vette az instrumentális alapokat néhány helyi zenészbarátjával, de azzal sokat várt, hogy kivel is osztozzon meg az énekrészeken. Végül úgy döntött, hogy egyik kedvenc énekesét, Mark Lanegant kéri fel, akivel 2006 óta ismerik egymást (például 2014-ben mindketten kaptak előzenekari posztot Nick Cave amerikai turnéján is), és már vagy egy évtizede beszéltek arról, hogy csinálhatnának együtt valami közös cuccot.

Ezt a számot felvenni bombajó volt. A kedvenc dolgaim közül kettőt is egyesített: Nicole gyönyörű hangját és a Guns N’ Rosest” – mondja az úriember Lanegan, akitől ez a duettfelvétel is jól illik az utóbbi éveinek rengeteg kollaborációja közé (Martina Topley-Bird, Earth, James Williamson, Alison Mosshart, Beth Otton, Ten Commandos, John Cale, The Duke Spirit, Christine Owman, Dave Gahan, Tinariwen, UNKLE, Brian Reitzell, Neko Case, Duke Garwood stb.).

a Guns N’ Roses-dal 1991-es eredetije kilenc percben:

.
Mark Lanegan másik friss novemberi feldolgozása, a Nobody Home a Pink Floyd 1979-es The Walljának anyagát recikláló The Wall [Redux] című tribute albumon, melyhez a Magnetic Eye Records kiadó főleg stoner, hard rock és doom metal előadókat gyűjtött egybe – élen a Melvinsszel, mely a nyitódalt poénból a hasonló című 1976-os Blondie-balladával, az In The Flesh-sel gyúrta egybe:

.
Nicole Atkins legutóbbi albuma, a 2017-es Goodnight Rhonda Lee, melyen a nyitó A Little Crazynek és a címadó dalnak Chris Isaak, míg a Brokedown Luck és A Night Of Serious Drinking című számoknak a Nick Cave & The Bad Seeds-ütőhangszeres Jim Sclavunos volt a társszerzője:

The Damned: The Invisible Man – klipdal a Darkadelic album és a budapesti koncert elé
febr. 3., 23:52
Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30