A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Chic-vezér Nile Rodgers előtt tisztelgő Daft Punk-kisfilm

2015. április 26., 16:32

A 2013-as Daft Punk-kollaborációja révén ismét reflektorfénybe került veterán amerikai gitáros-producer Nile Rodgers 23 év után új stúdióalbumot ad ki legendás diszkó-funk zenekarának, a Chicnek a neve alatt, és már februárban jelezte, hogy ennek örömére a Daft Punk-tagok is forgattak neki egy tisztelgő kisfilmet, majd márciusban elárulta, hogy az egy dokumentumfilm részeként lesz látható. A premiert múlt éjszaka tartották a francia-német ARTE televízió műsorán.

Az 1992-es Chic-ism című legutóbbi Chic-sorlemezt 23 évvel követő It’s About Time album júniusban jelenik meg Chic featuring Nile Rodgers név alatt (a 62 éves gitáros – aki fő társszerző-producer cimborájának, a basszusgitáros Bernard Edwardsnak az 1996-os halála után egyedüli tagként maradt meg a klasszikus felállásából – hivatalosan ezt a nevet használja zenekara fellépéseinél is már egy ideje). A részben kiadatlan régi Chic-témákra épülő új anyag első beharangozó kislemezdala és klipje már márciusban megérkezett I’ll Be There címmel, és sokan remélték, hogy a Nile Rodgers előtt tisztelgő Daft Punk-kisfilm a kislemezhez igazítva lesz majd látható, de azt végül csak múlt éjjel mutatták be a gitáros-producer teljes pályáját áttekintő Nile Rodgers : From Disco To Daft Punk című ARTE-dokumentumfilmben, mely itt francia nyelvű verziójában tekinthető meg – a kis Daft Punk-filmetűd 43.20-nál kezdődik:

daft-nile-tribute-tw

a Daft Punk-kisfilm egy perce itt látható külön is:

a kisfilmben szereplő dal a Chic 1982-es Soup For One filmzenealbumára készült Why, az amerikai sztárénekesnővel, Carly Simonnal:

Nile Rodgers és az arcukat szokás szerint nem mutató Daft Punk-tagok első közös képe 2012 februárjából:

daft-nile-home

.
a 23 év után érkezett első új Chic-számnak, a Martinez Brothers bronxi house producerduó közreműködésével készült I’ll Be There-nek a márciusi klipjében Karlie Kloss modell szerepel:

a múlt héten közzétett kissé eltérő amerikai mix, melyben a basszust a régi rádióslágerekre emlékeztető módon keverték, a klipben pedig több zenekari felvételt és kevesebb Karlie-vonaglást mutatnak:

.
ráadásként itt van két egy klasszikus Chic-sikerdal is, az 1978-as Le Freak. . .

. . . és az 1979-es Good Times, mely ugyanabban az évben az első hiphop sláger, a Sugarhill Gang-féle Rapper’s Delight alapja lett:

.
ha valaki angolul szeretne nézni egy egyórás karrieráttekintő dokumentumfilmet a gitáros-producerről, itt a Nile Rodgers: The Hitmaker, melyet a BBC készített még 2013-ban:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39