A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Egy sor Nina Simone-feldolgozás Lauryn Hilltől

2015. június 24., 19:33

A mai reggelt a Refused együttes visszatérő lemezével kezdtük, mely 17 év után készült el, és pontosan ugyanennyi ideje várunk hiába új stúdióalbumot az ezredvég legsikeresebb rapper-énekesnőjétől, Lauryn Hilltől, pedig ő föl sem oszlott közben (igaz, kissé szétesett, összeomlott, 2013-ban még három hónapra börtönbe is került adótartozásai miatt). Egy másik hányatott sorsú fekete énekesnőnek, a néhai dzsesszdíva Nina Simone-nak szentelt friss feldolgozásalbumon viszont hat számmal is szerepel, és már el is kezdte őket közreadni.

Az 1975-ös születésű Laruryn Hill a kilencvenes évek második felének legsikeresebb albumai közül kettőt is jegyez (a Fugees tagjaként készített 1996-os The Score-ból és a sokszoros Grammy-díjas The Miseducation Of Lauryn Hill című 1998-as szólólemezéből is 15-20 millió fogyott), a következő évtizedben azonban spirituális útkeresése és gyermekei nevelése közben sikerült taccsra tenni karrierjét: a kiadója által kényszerűségből (jobb híján) kiadott egy szál gitáros MTV Unplugged koncertanyaga mellett tíz év alatt hivatalosan csupán három szólófelvétele jelent meg. A 2013-as adóügyi büntetőperének árnyékában ugyan beígért egy új albumot, de azóta is csak pár demószerű szám érkezett tőle – így most annak is nagyon örülhetünk, hogy ha csak feldolgozások formájában is, de valami összefüggőbb anyagot kapunk.

lauryn-nina0

A legendás zongorista-énekesnő Nina Simone (1933-2003), aki dzsesszkarrierje mellett polgárjogi aktivistaként is elhíresült, mindig is nagy példaképe volt (a fenti közös fotójuk 1999-ből való), így nem véletlen, hogy a What Happened, Miss Simone? című új Netflix-dokumentumfilm pénteki tévépremierjét két héttel követő, július 10-re várható Nina Revisited: A Tribute To Nina Simone című feldolgozásalbumon Lauryn Hill nem kevesebb mint hat számot is bevállalt (olyan további előadók mellett, mint Mary J. Blige, Gregory Porter, Usher, a rapper Common, illetve a néhai énekesnő lánya, Lisa Simone).

ninasimone-what

A Lauryn Hill által átdolgozott, néhol saját is szövegekkel kiegészített számok – az eredetijében instrumentális African Mailman zongoradarab kivételével – már maguk is feldolgozások, melyek az ötvenes-hatvanas években Nina Simone előadásában is ikonikusak lettek. Némelyik eredetileg musical– vagy filmbetétdal (mint a Hairből való I Got Life vagy a David Bowie repertoárjába is átkerült Wild Is The Wind), a Ne me quitte pas a belga Jacques Brel-szerzeménye, a Black Is The Color of My True Love’s Hair pedig egy amerikai népdal.

a Black Is The Color Of My True Love’s Hair előbb Nina Simone előadásában, utána Lauryn Hill briliáns hétperces átdolgozásában:

a Feeling Good című musical sztenderd Lauryn Hill-félé verziója:

a Hair musical két betétdalából Nina Simone által 1968-ban összegyúrt medley-t, az 1968-as Ain’t Got No/I Got Life-ot Lauryn Hill hangminta-alapként használta egy saját rap kirohanáshoz, melyből a múlt heti charlestoni templomi vérengzés után osztott meg egy két és fél perces részt:

FRISSÍTÉS: a június legvégén közzétett hét és fél perces verzió!

.
két további dal a feldolgozáslemezről:

Jazmine Sullivan: Baltimore

Usher: My Baby Just Cares For Me

a What Happened, Miss Simone? dokumentumfilm előzetese:

a feldolgozáslemez számlistája:

Nina Revisited: A Tribute to Nina Simone (2015)

1. Lisa Simone – „Nobody’s Fault but Mine (Intro)”
2. Ms. Lauryn Hill – „Feeling Good”
3. Ms. Lauryn Hill – „I’ve Got Life”
4. Ms. Lauryn Hill – „Ne Me Quitte Pas”
5. Jazmine Sullivan „Baltimore”
6. Grace – „Love Me or Leave Me”
7. Usher – „My Baby Just Cares For Me”
8. Mary J. Blige – „Don’t Let Me Be Misunderstood”
9. Gregory Porter – „Sinnerman”
10. Common & Lalah Hathaway – „YG&B”
11. Alice Smith – „I Put A Spell On You”
12. Lisa Simone – „I Want A Little Sugar In My Bowl”
13. Ms. Lauryn Hill – „Black Is The Color Of My True Love’s Hair”
14. Ms. Lauryn Hill – „Wild Is The Wind”
15. Ms. Lauryn Hill – „African Mailman”
16. Nina Simone – „I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free”

.
ráadásként itt van Lauryn Hill két 2013-as felvétele, a börtönbüntetése előtti Neurotic Society és a szabadulása utáni Consumerism:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39