A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nincs betiltva! Már csak néhányat kell aludni, és itt a Szürke legújabb árnyalata

Mislovics Vivien
2015. február 6., 17:35

Érzéki szürke szempár, karizmatikus megjelenés, sármos mosoly, titokzatosság, bársonyos szex. Az Amerikai psychóból egy angol kapcsolattal röhejesen dögös milliárdos üzletember lett, akit Mr. Greynek hívnak, és ő az, aki betanítja a naív Anastasia Steelt. Február 12-én jön a magyar mozikba (is) a több országban már biztosan nem vetített A szürke ötven árnyalata. Közvéleménykutatás, miegymás.

Claudia (26): “Christian karaktere fogott meg leginkább, tetszett a titokzatossága, ahogy irányítja a dolgokat. Még nem olvastam ehhez hasonló regényt, ami ennyire megragadott volna.”

A szex sokat hoz a konyhára, de hogy ennyire sokat, azt maga E. L. James, a kétgyermekes brit háziasszony sem gondolta volna, amikor hétköznapjainak feldobására megírta az Alkonyat meg még egy csomó más szoftpornó pikáns változtatát. A cucc időközben trilógiává bővült. Ana és Christian pajzán párkapcsolata akkora sikert hozott az írónőnek, hogy mostanra – csakúgy mint a mamipornónak csúfolt regényének pasi főszereplője -, ő is többszörös milliomos. Az írásokból nemcsak ő profitál, még nagyon sokan állnak azért sorba, hogy hasznot húzhassanak a filmre utaló fehérneműk, borok és szexuális segédeszközök árusításával. Néhány fura dolog is történt, például egy, a harmincas éveinek végén járó ingatlanügynök azzal hozakodott elő, hogy az írőnő róla formázta az ifjú vállalkozó karakterét : állítása szerint ő is jóképű, ugyan olyan R8 Audi Spyder tulajdonosa, és Greyhez hasonló rejtélyes titokzatosságával mágnesként vonzza a hölgyeket. Az iromány filmverziója a Valentin-napra időzítve február 12-én debütál a mozikban – mármint ott, ahol játszhatják -, és a kalkulciók szerint a nyitó hétvégén 45 millió dollár bevételre számítanak (a film elkészítése 40 millió dollárba került.)

Valóban csak a szex érzéki és túlformázott leírása lenne a siker kulcsa? A sztoriért rajongó női olvasók nem így gondolják, és a Mr.Grey-t alakító vonzó Jamie Dornan sem: „A szerelmi történet sokkal fontosabb, mint a szadomazo megjelenítése. Úgy értem, mi egy szerelmi történetet játszunk el, tudod, és nem csak arról szól, ami a Vörös Szobában történik. A film sokkal több annál.” – ezt mondta egy interjú során, hozzá fűzve, hogy retteg attól, hogy a felfokozott hangulat miatt gyilkosság áldozatává válhat .

https://www.youtube.com/watch?v=R7t-c3LpcNU

Anna (19): „A történet nekem azt mondja, hogy bárki képes az igaz szerelemre.”

Tekintélyes erekciók, kikötőzések, elfenekelések, A Fájdalom Vörös Szobájában kemény és rugalmas korlátok érvényesek. Ezekkel találja szembe magát a kíváncsi szűz Anastasia, nem is sokkal azután, hogy beesik az irányításmániás Christian Grey irodájának az ajtaján. Grey felfedezi a lányban a lehetőséget, és reméli, hogy ő lesz a következő játszópajtása. Többször is figyelmezteti a Anastasiát, hogy nem ő a hozzá passzoló férfi, ennek ellenére pár randi után szenvedélyes románcba kezdenek.

Részlet a könyvből:
– Ez azt jeleneti, hogy ma éjjel szeretkezni fogsz velem, Christian? – Szent szar! Tényleg ezt mondtam? A szája tátva marad, de gyorsan összeszedi magát.
– Nem, Anastasia, nem azt jelenti, először is én nem szeretkezek… én keményen baszok.

Anát sokszor ijedtséggel töltik el Christian hirtelen hangulatingadozásai, azonban rádöbben, hogy mindennél jobban akarja ezt a perverz férfit, annak bizarr feltételeivel együtt, és bevallja magának, hogy nagyon is izgatja annak egyedülálló szexuális stílusa. Kapcsolatuk mindkettőjüknek az “elsők” sorát hozza, hiszen valamilyen szinten Christian is ugyanolyan tapasztalatlan, mint kedvese, így mindketten nagy hatással vannak a másikra. Anastasia mellett ő is most először többre vágyik a szexnél, és hamarosan elkezdi megszegni a saját feltételeit. Ahogy egyre közelebb engedi magához a lányt, az a még soha nem látott, fordulat következik be, hogy a férfi valójában megtört, sebzett ember, akit múltjának a démonai kínoznak (az első komoly könnyek megjelenése várható.)

Virág (16): “A sűrű szexuális tartalom keltette fel először a figyelmemet, de a könyv olvasása közben rájöttem, hogy ez nem igazán erről szól. Sokkal inkább az emberek közötti kapcsolatokról, a mély érzelmekről.”

50szurke

Az a bizonyos papírmunka

– Ó, le van szarva a papírmunka – hangzik el az egyik kedvelt, szenvedélyes liftes jelentben Mr. Szürke szájából, majd rögtön egy vad smárolós-felizgult-gyönyörteli csókcsatában találja magát a két főszereplő. De tisztázzuk is gyorsan, hogy milyen papírmunkáról is beszél a szexi félisten ott a liftben.

A titoktartási nyilatkozaton kívül, ami kimondja, hogy Anastasia nem beszélhet senkinek a kettőjük kapcsolatáról, egy másik nem éppen legális szerződést is a lány orra elé tol. Ebben a közös megegyezésen alapuló szerződésben a furcsa kis kapcsolatuk szabályai szerepelnek, amelyek – állítólag – a tapasztalatlan fiatal nő érdekeit is képviselik, hiszen segít a szexualitásának a felderítésében és határainak megismerésében, ám persze főleg Mr. Grey domanciáját mondja ki Anastasia felett az ágyban és azon kívül is.

Részlet a könyvből:

– Szadista vagy?
– Úr vagyok. Uralkodó férfi. – Perzselő szürke a szeme.
– Ez mit jelent? – suttogom.
– Azt jelenti, hogy mindenben önként alá kell vetned magad nekem.

A homlokomat ráncolva próbálok barátkozni az ötlettel.
– Miért tenném?
– Hogy örömömre legyél – suttogja, és félrebiccenti a fejét. Mosoly árnyéka suhan át az arcán.

Például azt is meghatározza, hogy mit viselhet, hogy mit és mennyit ehet (csak semmi nasi!), és még sorolhatnánk. Lényegében mindenben, amiben megegyeznek, engedelmeskednie kell, ha pedig nem teszi, akkor akár még egy szemforgatásért is fenekelés járhat (ez általában nem esik rosszul.)

Adri (23): “Soha nem írnék alá ilyesmit. Alapjáraton attól tartanék hasonló helyzetben, hogy egy férfi a szerződés másik alanya, azaz sokkal erősebb, mint én, főleg fizikailag.”

50front2

Részlet a könyvből:

– Azt akarod, hogy játsszak veled az Xboxodon? – kérdezem, ő pedig hangosan felnevet.
– Nem, Anastasia, nem Xbox, nem Playstation. Gyere.

A BDSM, a szadomazo szexuális szubkultúra követője Christian Grey is, aki ennek a különleges “hobbinak” az űzésére egy külön szobát is kialakított a lakásában. A szadomazo lényegében egy rituális szerepjáték, aminek két szereplője: az utasításokat adó, irányító Úr (dom) vagy Úrnő (domina) és a passzív, engedelmeskedő alávetett (sub) fél. Az ezt kedvelőknek a legnagyobb gyönyört az aktus mellett (vagy éppen helyett) a partnerük feletti teljes dominancia vagy a teljes alárendeltség szolgáltatja.

Részlet a könyvből:

– Szóval arra gerjedsz, hogy rám erőlteted a hatalmadat.
– Ez az egész a bizalmad és a tiszteleted elnyeréséről szól, miáltal megengeded, hogy kiterjesszem rád a hatalmamat. Már a beleegyezésed önmagában hatalmas örömöt, komoly gyönyört jelentene számomra. Minél inkább aláveted magad nekem, annál nagyobb az élvezetem. Elég egyszerű az egyenlet.

A regény megjelenése óta kimutathatóan nőtt a szexuális segédeszközök eladása, azért is, mert A Szürke ötven árnyalata márkájú intim termékek is piacra kerültek. Azt senki nem tudja, hány pár váltott szexstílust, de azt a nagy magazinok megfelelő rovatainak megváltozott hangütése jelzi, hogy a könyv megjelenése óta különösen a nők sokkal nyíltabban, felszabadultabban és merészebben beszélnek a szexuális életükről.

50szurke2

Brigi (19): “A könyv nagyon izgatóan írja le a szadomazót, de ha azokat a szituációkat élőben tapasztalnám, talán azt mondanám: ez túl perverz és inkább taszítana.”

Lizi (20): “Grey szexuális stílusa nagyon furcsa, néha sokkoló, ugyanakkor izgalmas is. Izgató, ahogy irányít, hogy tudja mit akar és, hogy mit csinál.”

Andi (20): “Mindenkinek a magánügye az, hogy mi hozza szexuálisan izgalomba. Én nem tudnám ezt a stílust képviselni, de tudom, hogy vannak, akik igen, így sosem ítélnék el ezért senkit. Ami a hálószobában történik az csak a résztvevőkre tartozik.”

Nem lesz pénisz a mozivásznon

Már tényleg keveset kell ahhoz aludni – vagy ellenkezőleg, igazi követőként : nem aludni, hanem álmodozni -, hogy a vásznon is kiderüljön, Christian Grey miféle perverz szexjátékokat művel a Vörös Szobában. A reklám szerint tökéletes Valentin-napi program a moziban kezdődik, az ínyencek pedig a Könyvbár nevezetű budapesti étteremben a történet ihlette menüsorból is lakmározhatnak, majd mindenki felkeresheti a saját Vörös Szobáját. A film az eredeti tervek szerint korábban került volna a mozikba, ám a tesztközönség szerint Dakota Johnson (Anastasia Steel) és Jamie Dornan (Christian Grey) között « nem volt elég kémia », ezért több jelenetet meg kellett ismételni. A trailereket látva úgy tűnik, a helyzet javult, annak ellenére, hogy Jamie Dornan pénisze nem lesz látható – sokan nagyobb összegbe fogadták, hogy megmutatja -, és az elhíresült tamponos szexjelenetet is törölték. Talán majd a DVD extrák között helye lesz.

Szerző: Mislovics Vivien