A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Not Waving & Dark Mark: The Broken Man – Mark Lanegan és Alessio Natalizia producer duóalbumáról

2019. július 17., 12:20

A hajdani Screaming Trees- és Queens Of The Stone Age-énekes Mark Lanegan a legutóbbi 2017-es sorlemeze (Gargoyle) és a 2018-as Duke Garwood-duóalbuma (With Animals) után 2019-ben két nagylemezzel is előáll: az október 18-ra várható Somebody’s Knockingról már hallhattunk két számot (Stitch It Up, Playing Nero), de most a Not Waving név alatt dolgozó olasz elektronikus zenei producer Alessio Natalizia társaságában is bejelentett egy közös anyagot.

A pályáját Olaszországban punk és posztpunk zenekarok tagjaként kezdő Natalizia a 2008-as Londonba költözésekor először experimentalista hálószoba-producerként tűnt fel Banjo Or Freakout nevű szólóprojektjével, majd a 2010-es évek elején a brit Sam Willis társaságában indított Walls technoduóval futott be a Kompakt kiadónál, az évtized második felében pedig már Not Waving név alatt dolgozott. A punk, az alternatív és noise rock iránti hajdani rajongását az elektronikában is megőrizte: idén tavasszal már a Sonic Youth-extag Jim O’Rourke-kal is kiadott egy közös EP-t, most pedig egy másik amerikai rockhősével is bejelentett egy duóalbumot.

Mark Lanegan már jó ideje jegyez elektronikus alapú kollaborációkat, többek közt Moby, a Soulsavers vagy az UNKLE társaságában (ez utóbbi kollektívával már idén is kiadott egy Requiem című újabb közös dalt), és Nataliziával is már régóta tervezik duólemezüket: az elmúlt öt év során Olaszországban, Londonban és Párizsban készült zenei alapokból és a Los Angelesben felvett Lanegan-énektémákból összeállt Downwelling albumuk augusztus 2-án jelenik meg. Érdekesség, hogy Lanegan a közös felvételeken Dark Mark álnéven szerepel, amit már Dark Mark does Christmas című 2012-es EP-jén is használt.

Az albumról első beharangozóként az ambient hangzású The Broken Man című záródalt hallhatjuk, melyhez Marte Eknæs és Michael Amstad forgatott videót:

.
a duóalbum borítója és számlistája:

Not Waving & Dark Mark: Downwelling (2019)

01. ‘Signifying The End’
02. ‘City Of Sin’
03. ‘On The Yard’
04. ‘Burned Out Babylon’
05. ‘The Last Time Leaving Home’
06. ‘Persimmon Tree’
07. ‘Lights Of Canopus’
08. ‘Murder In Fugue’
09. ‘The Broken Man’

.
egy múlt heti Mark Lanegan-interjú a zenészhaver Joseph Arthur podcast sorozatában:

.
Mark Lanegan legutóbbi fellépése múlt hétvégén a Washington állambeli Carnation városában rendezett Timber! fesztiválon a Passenger String Quartetet vezető vonóshangszerelő-zeneszerző Andrew Joslynnal. . .

. . .akinek 2017-es Awake At The Bottom Of The Ocean albumán is szerepelt a Desiderata című 1927-es Max Ehrmann-vers adaptációjával:

.
mutatóba itt van Alessio Nataliziától a Good Luck című legutóbbi 2017-es Not Waving-sorlemeze. . .

. . . és Jim O’Rourke-kal közös idei EP-je:

PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51