A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Nyilvánosságra hozták Az ördögűző eredeti, betiltott filmzenéjét

2016. február 2., 11:45

43 évnek kellett eltelnie, hogy a világ megismerhesse Lalo Schifrin az 1973-as horror klasszikus Az ördögűzőhöz készült eredeti filmzenéjét. Az utolsó pillanatban kikosarazott mű a Warner szerint túlságosan hátborzongató volt ahhoz, hogy a közönség elé kerüljön.

lalo

Meghallgatható Lalo Schifrin az 1973-as Az Ördögűzőhöz írt filmzenéje – adta hírül a Dangerous Minds. 43 évvel  vérfagyasztó horrorjának bemutatója után végre a filmhez szánt eredeti művet is nyilvánosságra hozták. A rendező eredetileg az Ördögűző, a stúdió belső használatára szánt előzeteséhez kérte fel a Cool Hand Luke, illetve a Clint Eastwood jegyezte Dirty Harry széria zenei betétjeiért felelős Schifrint. A másfél perces montázs a pletykák szerint azonban olyan naturalistára sikerült, hogy a stúdió képviselői közül a próbavetítés során többen szabályosan rosszul lettek. A hatást természetesen Schifrin – saját bevallása szerint is – nehezen befogadható zenei szüleménye tette teljessé, így az előzetes debütálását, majd lényegi betiltását követően a stúdió felszólította Friedkint, keressen egy kevésbé drasztikus zeneszerzőt.

https://youtu.be/7QTTiezP2f4

A feladatot végül Mike Oldfield kapta meg, akinek Tubular Bells című alkotása a maga minimalizmusával teszi veszélyesen feszültté a Friedkin filmjének kultikus jeleneteit.