A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Olvass Albert Camus-t ingyen!

2020. május 20., 14:58

Mától 30 napig elérhető a Nyugati tér blogon (nyugatiter.blogAlbert Camus Bátorítás a pestisdoktoroknak című szövege, Dunajcsik Mátyás fordításában.

Ezt a töredéket, mely magyarul most először olvasható, egy másik szöveggel együtt 1947-ben publikálta az irodalmi Nobel-díjas szerző a Cahiers de La Pléiade című folyóiratban, Jegyzetek A pestishez (Archives de La Peste) címen. Camus nagy valószínűséggel 1941-ben írta, hat évvel A pestis megjelenése előtt, és a regényhez végzett előmunkálatok részét képezi.

Az elmúlt hetekben, a koronavírus-járvány világméretűvé válásakor Albert Camus 1947-es regénye, A pestis a sikerlisták élére került Olaszországban (háromszor többet vettek belőle, mint korábban), Franciaországban egy hét alatt több mint 1600 darab fogyott, Japánban pedig kénytelenek voltak korlátozni a megvásárolható kötetek számát (egy ember csak egyet vehetett), és február óta több mint hétszer (!) nyomták újra a regényt, így ez idő alatt több mint 150 ezer példányt értékesítettek belőle.

A Jelenkor Kiadó megújult Camus-életműsorozatában A száműzetés és az ország, valamint az Előadások és beszédek után tavaly óta A pestis Vargyas Zoltán új fordításában olvasható. Mától pedig előjegyezhető az októberben megjelenő A bukás, amit Dunajcsik Mátyás fordított újra.

Bátorítás a pestisdoktoroknak – a jogtulajdonos rendelkezése értelmében – teljes terjedelmében csak a Nyugati tér blogon jelenhet meg.

A Jelenkor Kiadó megjelenés előtt álló köteteiről itt találsz bővebb információt.

Fotó: Nyugati tér blog