A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Olvass bele Náray Tamás új regényébe!

2023. november 13., 21:44

Náray Tamás Barbara-trilógiájának második része, A találkozás november 17-én kerül a könyvesboltokba. Most az elsők között olvashatsz bele A végzet megjelenés előtt álló folytatásába, amelyet a napokban még előjegyezhetsz, épp úgy, ahogy a regényfolyam harmadik részét, Az esély című kötetet is.

A Találkozás Náray Tamás új, nagyívű történelmi családregényének folytatása. Egy család, amelyet a szeretet tart össze. Egy évszázad, amely számtalan embert próbáló eseményt tartogat. Sorsok, amelyeket sokszor a végzetszerű találkozások alakítanak…
Miközben a történelem fellegei egyre gyülekeznek, és mind több a baljós előjel a harmincas évek Európájában, az emberek ugyanúgy szeretnek, félnek, féltenek, vágynak és tanulnak, élik olykor bonyolult, olykor megejtően egyszerű életüket, mint máskor.
Az első kötetben megismert Barbara gyönyörű felnőtt lánnyá cseperedik, fényes jövő áll előtte, és találkozik egy igen megnyerő fiatalemberrel is. Szerető közege fészekként öleli körül, ám a sors bőven tartogat még számára és családja számára megpróbáltatásokat.
Náray Tamás fordulatos és sodró lendületű családregénye egyszerre fest lenyűgöző tablót a viharos huszadik századról és az emberi lélek végtelen bonyolultságáról, valamint arról, hogy a véletlen találkozások miképpen alakíthatják az élet fonalát…

(részlet)

– Nehezet kérsz, Emilia.
– Tudom! – ült újra Barbara mellé, és megfogta a kezét. – Az emberek így is tele vannak rosszindulattal. Pletykásak, örömüket lelik más bajában. Nekünk példát kell mutatnunk, mert bármilyen apró botlás elég ahhoz, hogy kikezdjenek minket, és magyarázatokat várjanak. Mindnyájan ki vagyunk az ilyen típusú embereknek szolgáltatva.
– És ez számítana? Hogy mit gondolnak, akiket nem is ismerünk?
– Tévedsz, Aleksandert csaknem mindenki ismeri Bécsben. Ezáltal minket, mindnyájunkat is. Tetejébe már őt is onnan, hogy az apja a néhai császár legendás tábornoka volt, az anyja pedig, mint egy udvarhölgy, bejáratos lett a császárnéhoz is a Hofburgba. Még ha most köztársaság is van, és régen eltöröltek mindent, ami a hajdani dicsőséges Osztrák Császársággal volt kapcsolatos, a nemesi címektől egészen a nagybirtokokig, sőt még a Habsburgokat is örökre száműzték a trónról való lemondatás után, ami kis híján trónfosztás lett, de végül Károlynak sikerült a megaláztatást elkerülnie, hovatovább Lewandowski tábornok a krónikák szerint ráadásul hősi halált halt, és nagyanyád és édesanyád származásáról még nem is ejtettünk eddig egyetlen szót sem… Fel tudod fogni, hogy kikből áll a családod?
– Sajnálom… – suttogta Barbara, majd lehajtotta a fejét, és percekig rázta a zokogás. Emilia törölgette le a könnyeit.
– Drága kislányom! – ölelte meg. – Hidd el, bárcsak megtehetném!
– Akkor megtennéd?
– Nézz rám! – fogta két tenyere közé Barbara elgyötört arcát Emilia. – Nézz csak rám!
Barbara ráemelte könnytől ázott tekintetét.
– Nem tudhatjuk, milyen idők elé nézünk, és nem akarok mindennap arra gondolni, hogy a gyermekeink élete ebben a várható zűrzavarban hogyan alakulhat. Ezért is ütöm el mindig valami viccel az élét annak, ami gondterheltté tehet. Belátom, hogy ez olykor megtévesztő lehet, mert egyfajta könnyedséget mutat, de tudnod kell, hogy mélyen legbelül nagyon is komolyan veszem a dolgokat.
– Rájöttem mostanra.
– Nem akarok prédikálni, meg papolni sem az életről, sem semmi másról. Mert mindenkinek magának kell élnie a magáét. Senki sem cserélheti el a sorsát. Azonban van, amiben soha nem kötök alkut, és ezt szeretném neked is megmutatni.
– Mi lenne az?
– Meg kell tanulnod megvédeni a családodat, még akkor is, és még úgy is, hogy a családon kívülieknek nem teszed meg azt, amit jogodban vagy netán lehetőségedben állna megtenni. Nem azért, mert rossz ember vagy, hanem mert jót akarsz a családodnak.
– Azt hiszem, megértettem mindent – bólogatott szomorúan Barbara.
– Helyes. És engedd meg vigasztalásul, hogy eláruljak neked egy titkot.
– Igen?
– Bár őszintén bevallom, nem szeretném, ha erre valaha is sor kerülne, úgyhogy kérlek, mindig légy észnél, és ha tanácsra lenne szükséged, rám mindenben számíthatsz, de tudd azt is, hogy amit Johannáért nem teszek meg, érted bármikor gondolkodás nélkül megtenném. Mert mindazt értünk, a családunkért is tenném. Barbara! Erősnek kell maradnod! Mindig.

Ne keresd a könyvet, itt van.

BUDAPEST TELI VAN FALUVAL – INDUL A RADNÓTI SZÍNHÁZ PODCAST-SOROZATA
nov. 20., 16:45