A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Őrült vagy zseni a milliárdos ereklyéket égető Sex Pistols-leszármazott?

2016. november 28., 18:52

A művészet halála a műelemzés – A Sex Pistols menedzserének fia több, mint 1,8 milliárd forint értékű punk-relikviát égetett el Londonban, teljes nyilvánosság előtt. Joe Corré meggyőződése, hogyha a punk valaha is bírt valódi jelentéssel, nem hagyhatjuk, hogy a kulturális forradalom által képviselt rebellizmus, az anarchia ideája az állam által nemzeti értékként elismert, múzeumi tárlattá korcsosuljon. Corré ugyan kivívta maga ellen a közutálatot, ugyanakkor tette őt igazoló kérdéseket vet fel a punk konszolidációjával kapcsolatban.

joecorre

Valóban múzeumba való a punk? – tette fel a számára már jócskán költői kérdést Joe Corré idén márciusban, mikor bejelentette, november ötmillió font értékben semmisít meg örökségként rámaradt punk relikviákat.

A legendás brit modell és divatdiktátor, Vivienne Westwood, valamint a a Sex Pistols-t is felfuttató menedzser, Malcom McLaren fiaként született Corré bele is kezdett 2010-ben elhunyt apjától örökölt kincsek eltüzelésének, kezdve a Sex Pistols Anarchy In The UK albumának eredeti tesztnyomatával. „Az embereknek fel kell ismerniük az ár és a valós érték közti különbséget. Ma azok az intézményrendszer profitálnak a punkból, melynek megdöntésére egykor ezt a forradalmat életre hívták” – érvelt Corré londoni máglyarakása mellett, melyen épp felbecsülhetetlen popkulturális értékű lemezek, levelek, plakátok, ruházati darabok váltak – sercegve, olvadozva – semmivé.

Corré elméletének lényege, hogy kizárólag a jelent ismeri el érvényes gondolati síkként, a múlt intézményes szinten, tömegek számára elérhető felfejtését pedig megtagadja. A férfi szerint a punk gondolatiságával összeegyeztethetetlen az a materializmus, mely a modern zeneipar alapja, mivel a púderezi, ártalmatlan kiállítási tárggyá, fogyasztási cikké sorvasztja az anarchia és az egyetemes destruktivitás ideáját.

Lemezt venni nem bűn, egy árverésen, horribilis összegért lecsapni rá annál inkább – McLaren fia a rituális gyújtogatással lényegében az összes műfaji tanulmánynak, rocktörténészeknek, punk-kutatóknak, sznob gyűjtőknek és pezsgőző kurátoroknak üzent hadat a maga kitekert, visszás, ám kétségtelenül punk módján.

Corré önkénye tagadhatatlan, ugyanakkor mielőtt bármelyikünk élből az elpusztított ereklyék után küldené a prófétai tudattal sújtott férfit, gondoljuk át, hogyan fokoztunk le közös erővel egy világméretű, idealista mozgalmat történelemkönyvek ismeretterjesztő bekezdésévé.