A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

hvg.hu: Oscar-díjra jelölték a Saul fiát

2016. január 14., 15:49

Megtörtént, amit Cannes után még csak suttogni mertünk, az utóbbi hónapokban viszont egyre valóságosabb céllá vált: Oscar-díjra jelölték Nemes Jeles László filmjét, a Saul fiát. Magyar alkotás utoljára 1989-ben szerzett jelölést a legjobb külföldi film kategóriájában, a győzelem pedig mindössze egyszer, Szabó István Mephistójával jött össze.

Már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy a Mephisto 1982-es győzelme után, 34 év kihagyás után újra magyar filmet díjazzanak a legjobb idegen nyelvű film Oscar-kategóriában. Amerikai idő szerint csütörtök kora reggel ugyanis bejelentették: a Saul fia ott van az öt jelölt között, így a február 28-i díjátadóig újra lehet izgulni a sikerért.

Nemes Jeles filmjének diadalmenete egyből a világpremier helyszínén, a 2015 májusában megtartott Cannes-i Filmfesztiválon kezdődött, ahol a második legrangosabb elismerésnek számító Zsűri Nagydíja mellett még három díjat sikerült bezsebelnie. Azóta nemcsak a világ legkülönbözőbb országaiban nyert fesztiváldíjakat, de a legrangosabb kritikai listákon is előkelő helyen végzett (a The Guardian például az év legjobb filmjének választotta), végül pedig első magyar alkotásként elnyerte a Golden Globe-díjat.

A június 11-i magyar mozibemutató óta a legfrissebb számok szerint már több mint 100 ezren látták a filmet itthon, ami egy művészfilm esetében kimagaslóan jónak számít, de Franciaországban már a 200 ezres látogatószámot is átlépte, és bár az USA-ban a Star Wars 7-tel egy időben kezdték vetíteni, ott is egyre nagyobb számban csábítja a nézőket a film nemzetközi visszhangja.

Magyarok az Oscaron

Ugyan ha szóba kerül, büszkén hangoztatjuk, hogy Hollywoodot magyarok alapították, azt sem érdemes tagadni, hogy a magyar nagyon ritka vendég a legrangosabb filmes eseményen, az Oscar-gálán.

Mint ismert, magyar nagyjátékfilm egyetlenegyszer, 1982-ben kapta meg az elismerést. Akkor Szabó István Mephisto című alkotását választották a legjobb idegennyelvű filmnek, ekkora díjat azóta sem kapott egyetlen magyar produkció sem.  Szabó István 1982. március 29-én vette át Ornella Muti olasz színésznőtől és Jack Valenti amerikai filmes szakembertől az arany szobrot.

A jelölésig ebben a kategóriában a Mephistón kívül hét magyar film jutott el. Az első alkotó, aki felkeltette az Akadémia tagjainak érdeklődését, Fábri Zoltán volt. A Pál utcai fiúk jelölésében nyilván az amerikai koprodukciónak is szerepe volt, de ettől még tény, hogy az első magyar nagyjátékfilm, amelynek esélye volt a díjra, Molnár Ferenc regényének adaptációja volt 1970-ben. Hat évet kellett várni a következő alkalomra, akkor Makk Károly izgulhatott, a Macskajátékmiatt. Azonban, ahogy ezt vele készített interjúnkban is elmesélte, Fellini Amarcordja toronymagas esélyes volt, így el is vitte a szobrot.

Ezután kifejezetten jó időszak következett: 1979-ban Fábri Zoltán Magyarok című filmje jutott a legjobb ötbe, aztán jött Szabó István diadalmenete: sorozatban négy filmjét is jelölték. AMephistón kívül a Bizalom, a Redl ezredes és a Hanussen címét is beolvasták a gálán. De még a Szabó-korszak alatt is befért a Jób lázadása magyarként a jelöltek közé. A legutolsó azonban a Hanussen volt, 1989-ben. A Saul fia tehát 27 éves szünetet tört meg a mostani jelöléssel.

Persze ebben, a magyar film szempontjából csendesebb időszakban is akadt olyan produkció, amely legalább a közelébe került a díjnak. Legutóbb Szász János A nagy füzete került fel arra a kilences listára, amit néhány héttel a végső ötös előtt jelentenek be. A nagy füzet azonban a következő körbe nem került be, ami a rendkívül erős mezőnyben (A nagy szépség, Vadászat,Alabama és Monroe) nem is volt nagy meglepetés. A tavalyi évben pedig sokan a Fehér istennek jósoltak Oscar-jelölést, de Mundruczó Kornél filmje még a szűkített kilences névsorba sem került be.

Tavaly ráadásul Bucsi Réka Sypmhony no. 42 című animációs filmjéért is izgulhattunk, amelyet sokan titkos favoritként emlegettek, a tízes szűkített listára is felkerült, a jelölés azonban már nem jött össze. Animációban amúgy is többször került magyar produkció az Akadémia látókörébe. Egy évvel Szabó István díja előtt Rófusz Ferenc örülhetett Oscar-díjnak A légyért, de ebben a kategóriában jutott jelölésig 2007-ben M. Tóth Géza Maestro, 1976-ban pedig Jankovics Marcell Sisyphus című műve.

302887_652eea654a18c7faa46ffe9017663fef

A 2016-os Oscar-jelöltek teljes listája:

Legjobb film: Kémek hídja, Brooklyn, Mad Max: A harag útja, A szoba, Spotlight, A nagy dobás, Mentőexpedíció, A visszatérő
Legjobb rendező: George Miller (Mad Max: A harag útja), Lenny Abrahamson (A szoba), Tom McCarthy (Spotlight), Adam McKay (A nagy dobás), Alejandro G. Iñárritu (A visszatérő)
Legjobb férfi főszereplő: Bryan Cranston (Trumbo), Eddie Redmayne (A dán lány), Leonardo DiCaprio (A visszatérő), Matt Damon (Mentőexpedíció), Michael Fassbender (Steve Jobs)
Legjobb női főszereplő: Brie Larson (A szoba), Cate Blanchett (Carol), Charlotte Rampling (45 év), Jennifer Lawrence (Joy), Saoirse Ronan (Brooklyn)
Legjobb férfi mellékszereplő: Christian Bale (A nagy dobás), Mark Ruffalo (Spotlight), Mark Rylance (Kémek hídja), Sylvester Stallone (Creed), Tom Hardy (A visszatérő)
Legjobb női mellékszereplő: Alicia Vikander (A dán lány), Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas), Kate Winslet (Steve Jobs), Rachel McAdams (Spotlight), Rooney Mara (Carol)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen (Kémek hídja), Alex Garland (Ex Machina), Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley, Ronnie Del Carmen (Agymanók), Josh Singer, Tom McCarthy (Spotlight), Andrea Berloff, Jonathan Herman, S. Leigh Savidge, Alan Wenkus (Straight Outta Compton)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Charles Randolph, Adam McKay (A nagy dobás), Nick Hornby (Brooklyn), Drew Goddard (Mentőexpedíció), Emma Donoghue (A szoba), Phyllis Nagy (Carol)
Legjobb operatőr: Ed Lachman (Carol), John Seale (Mad Max: A harag útja), Roger Deakins (Sicario), Robert Richardson (Aljas nyolcas), Emmanuel Lubezki (A visszatérő)
Legjobb vágás: Mad Max: A harag útja, Spotlight, Star Wars: Az ébredő Erő, A nagy dobás, A visszatérő
Legjobb látványtervezés/díszlet: Kémek hídja, Mad Max: A harag útja, A dán lány, Mentőexpedíció, A visszatérő
Legjobb jelmeztervezés: Carol, Hamupipőke, Mad Max: A harag útja, A dán lány, A visszatérő
Legjobb hangtervezés: Mad Max: A harag útja, Sicario, Star Wars: Az ébredő Erő, Mentőexpedíció, A visszatérő
Legjobb hangkeverés: Kémek hídja, Mad Max: A harag útja, Star Wars: Az ébredő Erő, Mentőexpedíció, A visszatérő
Legjobb vizuális effektusok: Ex Machina, Mad Max: A harag útja, Star Wars: Az ébredő Erő, Mentőexpedíció, A visszatérő
Legjobb smink: Mad Max: A harag útja, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt, A visszatérő
Legjobb eredeti filmzene: Thomas Newman (Kémek hídja), Carter Burwell (Carol), Jóhann Jóhannsson (Sicario), John Williams (Star Wars: Az ébredő Erő), Ennio Morricone (Aljas nyolcas)
Legjobb eredeti betétdal: Sam Smith – Writing’s on the Wall (Spectre), The Weeknd – Earned It (A szürke ötven árnyalata), David Lang, Sumi Jo – Simple Song #3 (Ifjúság), Lady Gaga – Til It Happens to You (The Hunting Ground), J. Ralph & Antony – Manta Ray (Racing Extinction)
Legjobb animációs film: Anomalisa, Agymanók, Shaun, a bárány, Amikor Marnie ott volt, A fiú és a világ
Legjobb animációs rövidfilm: Bear Story, Prologue, Sanjay’s Super Team, We Can’t Live without Cosmos, World of Tomorrow
Legjobb rövidfilm: Ave Maria, Day One, Everything Will Be Okay, Shok, Stutterer
Legjobb dokumentumfilm: Amy, Cartel Island, A csend képe, What Happened Miss Simone?, Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom
Legjobb rövid dokumentumfilm: A Girl in the River: The Price of Forgiveness, Body Team 12, Chau Beyond the Lines, Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah, Last Day of Freedom
Legjobb idegen nyelvű film: A War (Dánia), A kígyó ölelése (Kolumbia), Mustang (Franciaország), Saul fia (Magyarország), Theeb (Jordánia)

forrás: hvg.hu

Címkék: