A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Oscar-jelölt szombat az Urániában

2016. január 20., 22:58

A Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölt Saul fia vetélytársai közül kettő is eljutott a magyar mozikba: a női önrendelkezés kérdéskörét feszegető, Cinefest-fődíjas Mustang és az amazóniai dzsungelben játszódó, Cannes-ban is díjazott A kígyó ölelése. Január 23-án délután az Urániában mindhárom alkotást megtekinthetik az érdeklődők.

presentatore-Oscar-2016-702x336

A Mustang, amely tavaly novemberben a Lux Filmnapokon már nagy sikerrel szerepelt az Uránia műsorán – azóta el is nyerte az Európai Parlament filmművészeti díját, a Lux-díjat –, a kritikusok szerint a Saul fia legnagyobb riválisa az Oscar-díjért folyó versenyben. A török származású, elsőfilmes rendezőnő, Deniz Gamze Ergüven vallja, hogy a mozi meg tudja változtatni a világot. Filmjében öt török lánytestvér történetét követhetjük nyomon, akiket az őket nevelő rokonok és a bigott társadalom egyre szigorúbb korlátok közé szorít. Végül nem marad más kiút, a lányok elhatározzák, hogy kiállnak magukért. Mind az öten más utat választanak, szabadságért folytatott küzdelmük pedig már-már mitikussá emeli történetüket. A normális gyerek- és fiatalkorra, szabadságra és szerelemre vágyó kamaszlányok története a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál egyik legnagyobb dobása volt. A film komoly témát boncolgat, ám igazi életigenlő, befogadható és megható mozi, amelyet Franciaország nem véletlenül választott Oscar-nevezettjének.

https://www.youtube.com/watch?v=lWXhD9NsrvE

Ciro Guerra csodálatos látványvilágú, fekete-fehér alkotása főhajtás a kolumbiai Amazónia elveszett kultúrái és civilizációi előtt. A Cannes-ban a rendezői szekció fődíját elnyerő mű a kritikusok szerint „lélekkel teli, furcsa és lenyűgöző felfedezőút” (The Playlist), „megrázó filmművészeti tanúságtétel” (Variety), „hipnotikus ragyogású, fekete-fehér Odüsszeia” (Screen). Hőse Karamakate, az amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője, aki a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. A történet két idősíkon játszódik: egy nap egy maláriás fehér embert visznek hozzá, hogy gyógyítsa meg, majd három évtizeddel később egy másik fehér ember keresi fel, aki azzal a problémával fordul hozzá, hogy nem képes álmodni. Mindketten azt szeretnék, ha a sámán elvezetné őket a gyógyulást hozó, pszichedelikus hatású szent növényhez, a yakrunához. Karamakate mindkétszer elindul az útra.

https://www.youtube.com/watch?v=enNHm3FszKQ

Az Oscar-jelölés óta ismét teltházas vetítések sorát tudhatja maga mögött az Urániában Nemes László első nagyjátékfilmje, amely a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. A Saul fiát, amelyet Cannes óta a filmvilág kitüntetett figyelme övez, már több mint százhatezren láttak a magyar mozikban. A filmet az Urániában továbbra is 35mm-es kópiáról vetítik.

Címkék: