A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Öt dolog, amit talán nem tudtál a Nirvana legnagyobb dobásáról

2015. szeptember 25., 14:42

24 éve a Kurt Cobain, Dave Grohl és Krist Novoselic alkotta trió a stúdióból kilépve maga mögött hagyta a ma már etalonnak számító, az X-generáció himnuszait tartalmazó Nevermind lemezt.  A Billboard összeszedte a Nirvanat világhírűvé tevő albummal kapcsolatos legizgalmasabb zeneipari tényeket.

1991. szeptember 24. – a Nirvana történetének meghatározó dátuma. trió ezen a napon jelentette meg Nevermind című albumát, mely szinte napok alatt letarolta a világot, rajongók millióival ajándékozva meg a washingtoni zenekart. A megjelenéskor a Nirvana első, Bleach című debütáló albuma már két éve a boltok polcain porosodott, ám a Nevermindon mutatkozott be a dobok mögött Aaron Burckhardot váltó Dave Grohl az új lendület pedig olyan számokat segített világra, mint az X generáció hivatalos indulója, a Smells Like Teen Spirit.

nirvana1991

  1. A Nevermind 144. helyen nyitott a Billboard 200-as listáján, a lemezt DGC Records az első héten 46 ezer példányban szórta szét az amerikai lemezboltok közt. Ahogy a Nirvana a slágerlisták élére került, az album hetente 276 ezer példányban fogyott.
  2. Alig két hónappal a megjelenést követően a Nevermind eladási adatai arany-, majd platinalemezzé tették a kiadványt.
  3. A 1992 első napjaiban a Nirvana Michael Jackson Dangerous albumát taszította a mélybe a Billboard listájának éléről.
  4. A Nevermind volt 1992-ben a nyolcadik legjobban fogyó album, a Nirvanat csak Billy Ray Cyrus, a Pearl Jam, Kris Kross, Whitney Houston és a három albummal is rekordot döntő Garth Brooks tudta lenyomni.
  5. Az albumon található dalok közül több is felkerült az amerikai piacon leghallgatottabb Hot100-as listára. A Smells Like Teen Spirit hatodik, a Come As You Are a harminckettedik, a Lithium pedig a hatvannegyedik helyig küzdötte fel magát.