A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Óvatosan lopkodjunk világsztároktól, különben másfél év börtön lesz a jutalmunk

2022. október 24., 14:00

A Spidark néven tevékenykedő hacker, polgári nevén Adrian Kwiatkowski egy sor világsztár zenészt károsított meg azzal, hogy feltörte a felhőalapú tárhelyeiket, és onnan kiadatlan zenéket lopott el, amiket aztán kriptovalutáért adott el. Összesen nagyjából 150 ezer dollárt keresett ezzel – és kapott érte másfél év börtönt, miután lebukott.

A megkárosított művészek között volt, többek között, Kanye West, Post Malone, Ed Sheeran és Frank Ocean is. Utóbbi ügyvédei tettek feljelentést még 2019-ben, miután érzékelték, hogy valaki, egy Spidark nevű hacker feltörte Ocean Dropbox fiókját, ahonnan kiadatlan zenéket töltött le.

Spidark nem volt eléggé körültekintő és ezért bukott le. A kriptovaluta számlájának e-mail-címe ugyanis egy valós személyre, Adrian Kwiatkowskira volt visszavezethető, és miután kiszállt hozzá a londoni rendőrségnek az a részlege, ami a szellemi tulajdon elleni bűncselekmények ügyében vizsgálódik, találtak egy merevlemezt, amin több mint 80 előadó 1236 kiadatlan dala volt rajta. Kwiatkowskit természetesen letartóztatták. 18 hónap, vagyis másfél év börtönre ítélték, mi pedig nem sajnáljuk. Önző módon, magasról téve arra, hogy azok a dalok valaki más szellemi tulajdonát képezik, ellopta a számokat és mint saját tuljadont adta el azokat, jelentős mértékben megkárosítva az előadókat. Persze se Ed Sheeran, se Kanye West, de még Frank Ocean sem emiatt fog tönkremenni, de itt most nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy valaki keményen dolgozik egy-egy zenén, abból él, hogy kreatív, és amit elkészít, azt más meg egyszerűen csak ellopja és eladja. Nagyon nem szép, jár érte a böri!