A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ozzy interjúban akadt ki, és elemez

2016. július 17., 9:14

„Ez a zenekar kibaszott zseniális, mégis miért kellett volna nekik bármit is lenyúlniuk?” – a Black Sabbath visszavonuló frontembere a Rolling Stone-nak adott interjújában már azon felháborodott, hogy a Led Zeppelin-nek egyáltalán bíróság előtt kellett bizonyítania, nem plagizálta a rockzene egyik leghíresebb slágerét.

blacksabbath-live16-2

Ozzy Osbourne máig nem fogta fel, hogy egy olyan zenekart, mint a Led Zeppelin valaki plagizálás vádjával bíróság elé állíthatott. Júniusban zárult ugyanis az együttes szerzői jogi pere, mely során a hatvanas évek béli brit zenekar, a Spirit jogi képviselője vádolta meg a Plant-Page párost, hogy kultikus, Stairway To Heaven című daluk gitártémáját az előbbi zenekar Taurus című dalából csenték. A bíróság ugyanakkor a Led Zeppelin-nek adott igazat.

„Ez önmagában is kurvára őrült” – Ozzy Osbourne a Rolling Stone-nak adott interjújában hosszan fejtegette, hogyan kellett volna eljárni a Led Zeppelin per esetében. „Egy ilyen vádnak soha nem lett volna szabad a bíróságig jutnia. Komolyan, én meghallgattam a dalt és mindössze valami apró hasonlóságot hallottam. Erre hivatkozva az összes dal, amelynek a gitártémájában felbukkannak ezek a hangok, lopás. Ez nem fair. Csodálkozom, hogy ez az egész hacacáré ilyen soká elhúzódhatott.”

Ozzy szerint az ominózus esetnél jóval egyértelműbb nyúlások maradnak megtorlatlanul. „Elég csak meghallgatni az All Right Now-t a Free-től, majd Steve Miller Rock’n Me-jét, ugyanaz a riff, érted, és ők mégsem perelték szét egymást. Találkoztam John Bonham-mal, találkoztam mindegyikükkel. Ez a zenekar kibaszott zseniális. Mégis miért kellett volna nekik bármit is lenyúlniuk? Ez az egész csak kibaszott időpocsékolás volt.”

A 2014-ben indult és két éven át húzódó per Osbourne szerint sokkal inkább szólt az elvekről, mintsem a pénzről. „Nem érdemelték ezt, komolyan, el tudod képzelni, hogy ott ül a Led Zeppelin, hogy akkor ezt most kicsit megváltoztatjuk, ebből elveszünk, abból hozzáadunk, hogy jól eladható legyen. Ezt senki nem gondolhatja komolyan. Igen, a másik dal egy kicsit hasonlított,  de könyörgöm, ez csak néhány akkord.”

Címkék: