A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Pale Waves: My Obsession + New Year’s Eve +FRISSÍTÉS: videoklipek a 2018-as első EP elé

2017. december 13., 13:36

Az idén legnagyobb hype-ot kapó brit indie pop zenekar, a gitáros-énekesnő Heather Baron-Gracie vezette manchesteri Pale Waves a jövő év könnyűzenei reménységeit összegyűjtő BBC Sound Of 2018 lista kapcsán pár hete már szerepelt itt első két klipdalával (There’s A Honey, Television Romance), melyeknél a kvartett mentorának számító The 1975-frontember Matty Healy producerként és videorendezőként is segédkezett. Azóta múlt héten a New Year’s Eve klip, tegnap este pedig egy My Obsession című újabb kislemezdal is megérkezett az első EP beharangozójaként.

A kedvencei közt főleg nyolcvanas-kilencvenes évekbeli előadók, a Cure, a Cocteau Twins, a Cranberries, illetve Madonna és Prince nevét említő – amúgy 1994-es születésű – Heather a manchesteri egyetemen találkozott és barátkozott rögtön össze egy hasonló ízlésű dobos lánnyal, Ciara Dorannal. A goth és pop esztétika keverésével, a hangzást és a külsőségeket illetően a reverb és glitter kulcsszavakkal jellemzett együttesüket 2013-2014 fordulóján alapították két sráccal kiegészülve Creek néven, amit aztán 2014 októberében Pale Wavesre cseréltek, majd a következő év végére hímnemű zenésztársaikat is leváltották két jóval csinosabb fiúra, a gitáros Hugo Silvanira és a basszista Charlie Woodra (a különbség elég látványos lett, a lemezszerződés után meg még inkább).

A dalszerző barátnők vezette kvartett 2016-ban szerződött le a brit Dirty Hit kiadóhoz, melyhez az említett The 1975 sikerzenekar mellett akkor már a Wolf Alice, Marika Hackman és a BBC Sound Of 2017-listára kerülő dalszerző-énekesnő Amber Bain (The Japanese House) is tartozott. Heatherék a lemezcéges kapcsolat mellett még ugyanahhoz a menedzsmenthez is tartozó The 1975 tagjaitól nemcsak – túlságosan is jól hallható – produceri segítséget, de egy közös amerikai turnét is kaptak tavasszal, most az év végén azonban nélkülük is visszatértek az Egyesült Államokba immár fő fellépőként koncertezni, és a New Year’s Eve címmel 2018. január 18-ra ígért EP anyagát is nélkülük rögzítették. A háromszámosra tervezett lemezről a címadó klipdal után második felvételként a My Obsession című szerzeményük premierjét tegnap este tartották Zane Lowe rádióműsorában egy kis interjú kíséretében.

FRISSÍTÉS: a My Obsession videója a New Year’s Eve klipet is jegyző Stephen Agnew rendezésében!

a My Obsession élőben egy hete egy dallasi koncerten. . .

. . .és a még kiadatlan Kiss és You Don’t Love Us Anymore című dalok is ugyanarról a fellépésről:

.
a New Year’s Eve klipje szintén december elejéről:

.
a szeptemberi Television Romance videója a producerként is besegítő The 1975-frontember Matty Healy rendezésében:

az áprilisi első klip a There’s A Honey-hoz, melynek szintén ugyanaz a két The 1975-tag, Matty Healy és George Daniel volt a producere:

.
a 2015-ben még a régi felállással rögzített – utólag demónak átminősített –  Heavenly és The Tide című dalok:

FRISSÍTÉS 2: 2018 elején kiderült, hogy a zenekar januárról március 16-ra elcsúsztatott, All The Things I Never Said címre átkeresztelt és négyszámosra bővített debütáló EP-jére a két 2015-ös dal is felkerül újravett változatban, és a minimális eltérést mutató új The Tide verzióhoz klipként egy performance video is érkezett!

.
Matty Healy és Heather Baron-Gracie közös pózolása Nick Cave és Lydia Lunch nyolcvanas évekbeli modorában:

The Damned: The Invisible Man – klipdal a Darkadelic album és a budapesti koncert elé
febr. 3., 23:52
Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30