A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Palotai Zsolt lett az év DJ-je

2023. december 4., 14:57

Magyar DJ és Producer Egyesület (DJ Szövetség) idén is megrendezte éves konferenciáját, melynek keretében Az év DJ-je díjakat is átadták. 2023-ban az év DJ-je a sajnálatos módon nemrég elhunyt Palotai Zsolt lett.

A nyertesek kiválasztása egy kétfordulós szavazás során történik. (Az Életműdíj kivételével, amit a DJ Szövetség elnöksége ítél oda.) Első körben a DJ Szövetség tagjai bárkit jelölhetnek az egyes kategóriákban. A legtöbb jelölést kapott 20-20 név kerül be a második fordulóba, ahol már közülük lehet a végső győztesre szavazni. A szavazásba idén, illetve a következő években is egyre több, a DJ Szövetségen kívül tevékenykedő, de a szakmában rendszeresen dolgozó DJ, illetve zenei alkotóként aktív producer is bekapcsolódhat.

Az idei díjazottak:

Az év áttörése: Gabriel Dancer

Az év producere: RobxDan

Az év DJ-je: Palotai

Életműdíj: Bárány Attila

Bárány Attila, akit az eddigi legtöbb alkalommal (összesen ötször) választottak az év DJ-jének, és egyszer „Inspirátor Különdíjat” is kapott, az idei évvel bekerült a szakma „nagy öregjei” közé. Aki ismeri Attila habitusát, nagyjából el tudja képzelni, hogyan reagált, amikor a neve felmerült az Életműdíjra javasoltak között. De nem volt választása, a többiek megszavazták… Ahogy a szintén közismert, anno Attilával nagyjából egy időben induló, az elnökség tagjai között helyet foglaló Spigiboy is fogalmazott: „Életműdíjat simán kaphat valaki attól, hogy aktív. Annak idején Michael Jackson is kapott ilyet, még bőven a pályája csúcsa környékén. Az viszont elvitathatatlan, hogy Attila évtizedek óta, generációkon át szórakoztat óriási tömegeket, és többször is képes volt megújulni, mindamellett, hogy nagyon-nagyon profi.”

Palotai Zsolt győzelmének nagyon szomorú aktualitása van; amint azt bizonyára mindenki tudja, a „Fater” november 18-án elhunyt.

B-oldal fotókiállítás_Palotai Zsolt_fotó – Szűcs Barbara

„Gyakori, hogy egy előadóművész halála hirtelen a népszerűségi listák csúcsára repíti őt – fogalmazott Jeszenszky Zsolt, a DJ Szövetség elnöke. – Ezzel is egy kicsit a távozása által hagyott űrt próbálják a rajongók betölteni magukban. De nem csak emiatt kapott hirtelen újra figyelmet. 2010-ben már megkapta a DJ Szövetségtől az Életműdíjat, az idei szavazás néhány nappal korábban kezdődött, és már a halála előtt is érkezett rá jelölés, hiszen az évek alatt kialakult rajongótábora, tisztelőinek köre idén is kitartott mellette. A díjat minden körülmények között megérdemli, még ha azt sajnos ő maga már nem is tudja átvenni. Isten nyugosztalja Palotai Zsoltot!”

A DJ-legenda emléke előtt egy emberként tisztelgett a szakma felállással és néhány másodperc néma csenddel.

Fotó: Nagy László / DJ Szövetség

Nyitókép: Palotai Zsolt / FB