A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Patti Smith és Charlotte Gainsbourg együtt a Soundwalk Collective idei kiadványain

2020. június 18., 4:18

Az amerikai költő-énekesnő Patti Smith az utóbbi években a New York-i Soundwalk Collective-val készít ambient-experimentalista lemezeket: a 2016-os Killer Roadot a Velvet Underground-díva Nico halála ihlette, majd a francia irodalom három extravagáns figurája előtt tisztelgő The Perfect Vision trilógiájuk következett – tavalyi Antonin Artaud- és Arthur Rimbaud-albumaik mellé idén adják ki a René Daumalnak szentelt zárórészt, melyen a brit-francia énekes-színésznő Charlotte Gainsbourg a sztárvendégük, akivel már múlt hónapban is megjelentettek egy közös anyagot.

A Soundwalk Collective tagjai, az orosz-francia Stephan Crasneanscki és az olasz Simone Merli az albumtrilógiájuk készítése közben tavaly nyáron arra is szakítottak időt, hogy a Fondation Carmignac kortárs művészeti galériahálózat felkérésére a dél-francia partoknál található kis Porquerolles-szigeten a Villa Carmignac kertjébe is komponáljanak egy The Time Of The Night című éjszakai hangkollázs-installációt, melyhez Patti Smith mellé a – rá igencsak hasonlító – negyedszázaddal fiatalabb Charlotte Gainsbourg-t kérték fel másik női hangnak.

Charlotte – néhai Serge Gainsbourg és Jane Birkin lánya – francia és angol nyelven is rögzítette érzéki szövegeit, így a zenei platformokon idén májusban kétszámos kiadványként megjelenő podcast-hanganyaghoz összevágott 25 perces kompozíció két verzióban is meghallgatható (franciául Le Temps De La Nuit a címe).

.
Charlotte Gainsbourg a közös hangkaland után közreműködött a Soundwalk Collective és Patti Smith trilógiazáró albumán is, mely az Artaud-ról szóló tavalyi májusi The Peyote Dance és a Rimbaud-t megidéző novemberi Mummer Love után 2020. szeptember 4-én jelenik meg Peradam címmel –  a szürrealista író-költő René Daumal (1908–1944) leghíresebb művének, az Analóg hegy című allegorikus-metafizikus regénynek az ihletésében.

A Rimbaud mintájára kellően önpusztító és tudatmódosító hevülettel indult Daumal az Alfred Jarry-féle abszurd patafizika („képzeletbeli megoldások tudománya”) és a görög-örmény misztikus G. I. Gurdjieff rajongójaként alakította saját szürrealizmusát és „experimentalista metafizikus” életfilozófiáját. Tuberkulózisát az Alpok hegyi levegőjén próbálta kikúrálni, de már halálos betegen írta – és be sem tudta rendesen fejezni – Analóg hegy című fő művét, melyben egy baráti társaság valahol a déli féltekén egy titokzatos (szimbolikus) hegy megmászására indul. Ez a posztumusz kiadványként 1952-ben megjelent regény ihlette többek közt A szent hegy című 1973-as Alejandro Jodorowsky-kultuszfilmet is, aminek vizuális ötleteit aztán videoklipek százai használták fel.

Az Analóg hegy most egy Patti Smith-albumot is inspirált Peradam címmel – ez utóbbi a történet szerint egy nagy igazságokat rejtő kristály, amit csak azok láthatnak meg, akik a helyes spirituális úton járnak. Ahogy a lemeztrilógia előző részeinek kiindulási pontjait is a költők életpályájához kötődő egzotikus helyszínek adták (Artaud tarahumara indiánoknál tett látogatása és Rimbaud abesszíniai évei, amelyek nyomában Stephan Crasneanscki mexikói és etiópiai terepen is készített felvételeket), úgy a szanszkritból fordító indológus Daumalnak és hegyes könyvének szentelt albumhoz a Soundwalk Collective-páros India himalájai részén és Nepál tibeti határvidékén is rögzített field recording hangképeket – továbbá olyan zenészvendégek is érkeztek a számokhoz, mint az indiai származású szitárművész-énekesnő Anoushka Shankar (a néhai Ravi Shankar lánya, Norah Jones húga) vagy a tradicionális hangszereken játszó tibeti dalszerző-énekes Tenzin Choegyal (aki tavaly Patti Smith lányával, Jesse Paris Smith-szel és Laurie Andersonnal adott ki közös lemezt).

A Gangesz-menti Váránaszi és Risikés városában, továbbá párizsi, berlini és New York-i stúdiókban rögzített Peradam albumról elsőként a címadó számot hallhatjuk, melyet Stephan himalájai videójával tettek közzé:

a teljes kilencszámos lemezanyag itt lesz hallgatható a szeptemberi megjelenés után:

az album Patti Smith által rajzolt borítója és a számlista a közreműködő vendégekkel:

Soundwalk Collective with Patti Smith: Peradam (2020)

Nanda Devi
Peradam (featuring Tenzin Choegyal)
Knowledge Of The Self (featuring Anoushka Shankar)
Dawn In Rishikesh
Spiritual Death (featuring Tenzin Choegyal)
The Four Cardinal Times (featuring Charlotte Gainsbourg)
Hymn To The Liquid
Vera
The Rat (featuring Tenzin Choegyal)

.
az Analóg hegy 2018-as magyar fordításának könyvbemutatója a budapesti Írók Boltjában:

.
ráadásként itt van Charlotte Gainsbourg másik idei Soundwalk Collective-kollaborációja, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában található hipermodern Louvre Abu Dhabi múzeum számára készített jövőtematikájú We Are Not Alone is, melyben az amerikai színészkolléga Willem Dafoe és a francia építész Jean Nouvel társaságában hallhatjuk a művésznő hangját:

.
végezetül Patti és Charlotte hasonlóságán kívül még egy közös pont: mindketten feldolgozták a Hey Joe című blues klasszikust. . .

. . . Patti Smith a legelső kislemezén 1974-ben, a korabeli Patty Hearst-emberrablás ihlette új  szöveggel. . .

. . .Charlotte Gainsbourg pedig A nimfomániás című 2013-as Lars von Trier-botrányfilmhez Beck zenészi és produceri segítségével:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39