A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Patti Smith 70. születésnapi koncertje Michael Stipe-pal +FRISSÍTÉS: a másnapi koncertről – Boldog új évet!

2016. december 31., 9:10

A 2016-os évben, mikor annyi elhunyt popkulturális ikont gyászoltunk David Bowie-tól Prince-en és Leonard Cohenen át George Michaelig, az utolsó napokban azért ünnepelhettünk pár nagy túlélőt is: a 69 éves Iggy Pop friss riportfilmjének publikálása és az idén koncert-DVD-t kiadó Marianne Faithfull brit színész-énekesnő 70. születésnapja után egy nappal, december 30-án az amerikai költő-énekesnő Patti Smith is 70 éves lett – és szülővárosában, Chicagóban, a Riviera Theatre színpadán egy rendes rockkoncerttel ünnepelt, melyen az est vendégénekesétől, az egykori R.E.M.-vezér Michael Stipe-tól kapta a tortát.

A 70 éves művésznő, aki 2016-ban is adott ki lemezt (a Killer Road albumon a néhai Velvet Underground-énekesnő Nico előtt tisztelgett lányával, Jesse Paris Smith-szel és a Soundwalk Collective-val), az év két utolsó napjára is bevállalt egy-egy chicagói koncertet, melyek közül az elsőn, december 30-án este a születésnapját is megünnepelték. A Happy Birthday énekléshez a tortát Michael Stipe hozta be (aki az R.E.M. 2011-es feloszlatása után az első szólókoncertjét is épp Patti Smith előzenekari posztján adta, és pár hete az énekesnő Democray Now!-gálafellépésére is beugrott meglepetésvendégként).

a tortaátadás utáni dal, a Dancing Barefoot:

a koncert fő blokkját záró People Have The Power, melynek előadásához a billentyűk elé ülő Jesse Paris Smith, a vörös hajú modell-énekesnő Karen Elson és Michael Stipe is csatlakozott:

.
FRISSÍTÉS: Patti Smith a másnapi, szilveszteri koncertjén – ahol feldolgozott egy-egy számot az elmúlt napokban elhunyt George Michaeltól (Father Figure) és Carrie Fisher anyjától, Debbie Reynoldstól is (Tammy) – az éjfélt és a „boldog új évet!” a Gloria című szám közben köszöntötte. . .

#happynewyear 2017!!! At the #pattismith concert at #parkwest #chicago

Amanda Mudrovich (@amandamudrovich) által közzétett videó,

. . . majd utána – ahogy angol nyelvű országokban az Újév első perceiben szokás az elmúlt esztendő búcsúztatásaként – az Auld Lang Syne című 1788-as Robert Burns-vers skót népdalba oltott megzenésítését adta elő hűséges gitárosával, Lenny Kaye-jel:

Patti Smith Happy New Year#pattismith # Park West#

Sherri Wasserman (@sherieamore1954) által közzétett videó,

„That’s all I wanted, something special, something sacred in your eyes” – pár sor a George Michael-féle Father Figure-ből!

.
Michael Stipe december 5-én is beszállt Patti Smith mellé, mikor az a harlemi Riverside templomban a Democracy Now! hírműsor 20 éves jubileumát ünneplő gálán a Peaceable Kingdom és People Have The Power című szerzeményeit énekelte – és mint itt 9:40-nél látható, maga is meglepődött Stipe beugrásán:

The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03