A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Paul McCartney a mesterséges intelligencia segítségével elkészítette a „legutolsó Beatles-dalt”

2023. június 14., 17:44

A régi-új dal egyelőre nem publikus, címe sincs, de idén meg fog jelenni. Állítólag az alapja egy 1980-as demóanyag egyik darabja, amit John  Lennon vett fel, amikor szóba került az újjáalakulás. Csak hát Lennon meghalt, a dolog pedig egy jó időre elfelejtődött.

Amikor felmerült a Beatles újjáalakulásának terve, John Lennon készített pár dalkezdeményt, amikből 1980-ban felvett egy demókazettányit For Paul címmel. Ezen szerepelt a Now and Them című szám, amivel később, a 90-es évek közepén az akkor még három ex-zenekari tag, megpróbált kezdeni valamit. De beletört a bicskájuk, mert a felvétel nagyon rossz minőségű volt, a technika pedig még nem elég fejlett ahhoz, hogy használhatóra tisztítsák. „Ez egy kibaszott szemét” – fakadt ki végül George Harrison és bevágta maga mögött a stúdió ajtaját.

Most azonban Paul McCartney elárulta a BBC Radio 4 egyik műsorában, hogy újra elővette az anyagot, és a mesterséges intelligencia segítségével sikerült John Lennon hangját és gitárjátékát kiszűrni a zajból, használhatóvá tenni és ezzel pedig elkészült végül a „legutolsó Beatles-dal” – maga Paul McCartney nevezte így a számot. Aminek címe még nincs, viszont még idén megjelenik. Az ötletet, hogy a mesterséges intelligenciával próbáljanak valamit kezdeni a demóval, Peter Jackson adta, aki, többek között, a legutóbbi Beatles-dokumentumfilmet, a Get Backet is rendezte, és már ott hasznosította a technológiát, ami ismét csak megsegítette a Beatlest.

Azért a 90-es évekbeli próbálkozás sem járt teljesen sikerültelenül, mert egy másik, 1977-es demóból 1995-ben azért készült új szám, a Free As A Bird, ami elég szép kört futott akkor.

Szerző: