A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Paul McCartney húsmentes hétfőkért kampányol

2015. november 30., 13:17

A húsevés meghatározott, heti egy napra vonatkozó felfüggesztése nem csak az egészségi állapotunkban köszönhet vissza, de az üvegházhatás jelenségét is mérsékelné – üzent a világnak a Beatles basszusgitárosa a párizsi klímacsúcs alkalmából.

Paul-McCartney-MOJO-New-770

Húsmentes hétfőket kér David Cameron brit miniszterelnöktől egy videóüzenetben Paul McCartney – számolt be róla az NME. Az egykori Beatles tag a 195 országot érintő, javában is zajló párizsi klímacsúcsra időzített üzenetében lényegében a világ összes országához szól, foglalják törvénybe a húsmentes hétfőket. McCartney azzal érvel, a húsevés – akár csak heti hat napra való – visszaszorítása, azon kívül, hogy a testünknek is alkalmat ad a lélegzetvételre a bolygó károsanyag-kibocsátását is érezhetően visszaszoríthatja. Nem titok, hogy a motorizált közlekedés mellett a húsipar, ezen belül is főként a szarvasmarha-tenyésztés felelős az üvegházhatást indukáló gázokért.

McCartney szerint amennyiben a közétkeztetés szintjén, iskolákban, állami intézményekben, valamint a civil vendéglátást is bevonva sikerülne a hétfői napokat kizárólag vegetáriánus fogásokkal átvészelni, a Föld levegőjének károsanyag-koncentrációja globálisan csökkenne. A brit dalszerző családjával együtt már 2009 óta nyíltan támogatja a szigetország Meat Free Monday-kezdeményezését, azonban ez az első alkalom, hogy célzott üzenettel hívja fel a figyelmet a projektre.