A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Pearl Jam – seattle-i feldolgozások sztárvendégekkel és múzeumi kiállítás

2018. augusztus 13., 16:44

A Pearl Jam márciusi Can’t Deny Me kislemezdalával felvezetett idei turnén akadtak érdekes közjátékok (milánói pezsgős évfordulózás a Trump házaspárnak való beszólással vagy Jack White lisszaboni beugrása), de a csúcsot a hazai terepen, Seattle-ben adott múlt heti stadionkoncertek jelentették rengeteg feldolgozással, köztük egy White Stipes-dallal, Tom Petty- és Chris Cornell-tisztelegésekkel, Soundgarden– és Mudhoney-tagokkal közös számokkal – meg a helyi hajléktalanoknak gyűjtött 11 millió dollárral és egy múzeumi Pearl Jam-kiállítás megnyitójával.

A Rock And Roll Hall Of Fame-be tavaly beiktatott seattle-i zenekar The Home Shows című két hazai pályás koncertje közül már az első fellépésen, augusztus 8-án is nyolc feldolgozás szerepelt a programban, Neil Young-, Pink Floyd- és Beatles-dalok közt kuriózumként az iskolás témájú White Stripes-féle We’re Going To Be Friends is, amit Eddie Vedder most először adott elő a Pearl Jam-tagok gyerekeit tanító helyi pedagógusok előtti tisztelgésként. . .

. . . majd a seattle-i színtérről ismert Brandi Carlile folk-rock énekesnő Again Today című dalát, amit a zenekar tavaly egy jótékonysági tribute albumra is feldolgozott, ezúttal magával az eredeti szerzővel közösen játszották el:

.
A szintén a seattle-i Safeco Field stadionban, de már hétvégén, augusztus 10-én tartott második koncertre még több feldolgozás jutott és még több vendég. A Soundgarden-szólógitáros Kim Thayil például három számban is szerepelt: előbb a Kick Out The Jams című MC5-klasszikusba szállt be (amit november 24-én a budapesti A38 Hajón is el fog pengetni). . .

. . .majd két Mudhoney-taggal, a gitáros Steve Turnerrel és Mark Arm énekessel kiegészülve Iggy Pop és a Stooges Search & Destroy-át és a Dead Boys-féle Sonic Reducert is eljátszották.

.
A Soundgarden tavaly elhunyt gitáros-énekese, Chris Cornell kapta a legmasszívabb tisztelgést, mikor Eddie Vedderék feldolgoztak tőle egy olyan obskúrus dalt, amit hajdani közös filmjükhöz, a Cameron Crowe-féle 1992-es Facérokhoz írt: a filmben Matt Dillon által játszott Poncier nevű fiktív rocksztár szólódemójának a Pearl Jam-basszista Jeff Ament által tervezett borítóján fiktív számcímek is szerepeltek, melyek nyomán Cornell a forgatás alatt poénból valódi dalokat komponált és demózott fel – és ezek egyike volt a Missing című szerzemény, mely most a hétvégi koncerten is előkerült a régi cimborák előadásában.

a Missing eredetije Chris Cornelltől és egy összeállítás a Poncier-demók születéséről:

.
A Chris Cornell-feldolgozás után Eddie Vedder a szintén tavaly elhunyt Tom Pettytől is énekelt egy dalt, az I Won’t Back Downt. . .

. . .majd a Pearl Jam zenészei az elődzenekaruknak, a nyolcvanas évtized végén működő Mother Love Bone-nak az 1990-ben elhunyt énekese, Andrew Wood előtt is tisztelegtek a hajdani együttes Crown Of Thorns című számával. . .

. . .ahogy a második koncert másnapján, augusztus 11-én a seattle-i Museum Of Pop Culture-ben megnyílt Pearl Jam: Home And Away kiállítás egyik szenzációja is Andrew Wood szobra volt, melyet Jeff Ament rendelt Mark Walker szobrászművésztől:

tévériport a szombaton nyílt kiállításról Jeff Ament tárlatvezetésével:

.
A hétvége utolsó Pearl Jam-híre vasárnap arról szólt, hogy a zenekar két seattle-i koncertje összesen 11 millió dollárt hozott a város hajléktalanjait támogató szervezeteknek (Eddie Vedderék akciójában nyolcvan helyi étterem is besegített bevételeinek egy részével a zenekar Home Away alapítványának).

Lana Del Rey szereplése apja, a zongorista Rob Grant első lemezén
jún. 9., 9:16
PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47