A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Pearl Jam-vezér Eddie Vedder és a Yeah Yeah Yeahs-gitáros Nick Zinner közös Sub Pop kislemeze

2020. szeptember 14., 19:58

Pearl Jam-frontember Eddie Vedder az elmúlt negyedszázadban többször dolgozott filmekhez, első szólóalbuma 2007-ben az Út a vadonba mozifilm zenéje volt, 2016-os legutóbbi Out Of Sand kislemezdalával pedig a David Lynch-féle Twin Peaks tévésorozatban szerepelt. Most megjelent új Cartography kislemeze a seattle-i Bobby Whittakerről, a Mudhoney, az R.E.M. és a Yeah Yeah Yeahs turnémenedzseréről szóló Return To Mount Kennedy dokumentumfilmhez íródott, a videoklipet kapó B-oldalas remix pedig az utóbbi zenekar gitárosának, Nick Zinnernek a munkája.

A Mount Everestet első amerikaiként megmászó Jim Whittaker vezette 1965-ben az első expedíciót a néhai John F. Kennedy elnökről elnevezett hegycsúcsnak,  az alaszkai határ kanadai oldalán lévő Mount Kennedynek a meghódítására, de ott előre engedte barátját, a meggyilkolt elnök öccsét, Bobby Kennedy szenátort, akiről aztán pár évvel később saját fiát is elnevezte. Bobby Whittaker a seattle-i grunge színtéren lett legendás figura, a Sub Pop kiadó egyik korai munkatársa és a Mudhoney menedzsere, aki aztán 12 éven át az R.E.M. turnéit szervezte és közben lelkes környezetvédővé is vált. 2015-ben pedig ő is megmászta azt a hegyet,  amit fél évszázaddal korábban apja és híres névadó druszája (aki 1968-ban bátyjához hasonlóan maga is merénylet áldozata lett).

A fenti története elmesélő Return To Mount Kennedy dokumentumfilm 2018-ra készült el és tavaly kapott forgalmazást, de a Pearl Jam-vezér Eddie Vedder által komponált filmzenéből csak most jelenik meg az első részlet – Sub Pop-kislemezként, az amerikai elnökválasztás alatt a szavazati jog gyakorlásának biztosításán dolgozó Fair Fight szervezet támogatására.

A Cartography című instrumentális Vedder-szerzemény a B-oldalára a videoklippel közzétett Nick Zinner-remix került, melybe a Yeah Yeah Yeahs-gitáros beszerkesztette Bobby Kennedy beszédét is, melyet 1968. április 4-én a fekete polgárjogi aktivista Martin Luther King meggyilkolása után mondott, alig két hónappal saját halála előtt.

.
a Return To Mount Kennedy dokumentumfilm előzetese:

Eddie Vedder és a Mudhoney 1988-1999 közti basszistája, Matt Lukin a filmben:

.
a Yeah Yeah Yeahs-gitáros Nick Zinner másik szeptemberi kislemez-megjelenésén két Black Sabbath-feldogozás hallható a BSCBR (azaz Black Sabbath Cover Band Rehearsals) szupergrupptól, melyet Angel Deradoorian énekesnő (Deradoorian, Dirty Projectors), a Brad Truax basszista (Interpol), Mick Barr gitáros (Ocrilim, Krallice) és Greg Fox dobos (Guardian Alien, GDFX, Liturgy) társaságában alapított:

Arctic Monkeys: Body Paint – újabb klipdal az új The Car album elé +FRISSÍTÉS: fellépés Jimmy Fallonnál
szept. 29., 19:11
Paramore: This Is Why – az új album címadó klipdala
szept. 28., 19:30
Björk feat. Sindri Eldon: Ancestress – klip az énekesnő fiával közös dalhoz
szept. 22., 15:59
The Smashing Pumpkins: Beguiled – klipdal + további számok az ATUM rockoperából
szept. 20., 18:30