A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Phife Dawg: Nutshell – posztumusz klipdal + sztárparádés emlékkoncert

2016. április 6., 8:24

A két hete 45 éves korában – cukorbetegségéből származó egészségügyi problémák miatt – elhunyt Phife Dawg (polgári nevén: Malik Izaak Taylor), a legendás A Tribe Called Quest hiphop együttes 160 centis kis rappere halála előtt új szólóanyagon dolgozott, melyről múlt éjszaka tették közzé az első számot, és ma hajnalban egy rapperhaverokkal teli videoklip is érkezett hozzá. Szintén múlt éjszaka egy emlékkonceret is tartottak a harlemi Apollo Theaterben, ahol A Tribe Called Quest-cimborák mellett Busta Rhymes, KRS-One, az OutKast-tag André 3000, a Public Enemy-főnök Chuck D, D’Angelo és a Roots együttes is színpadra lépett.

Az 1990-tól 1998-as feloszlásáig öt stúdióalbumot kiadó, majd a kétezres évtized közepétől összeállva szórványosan újra koncertezgető (utolsó meglepetésfellépését tavaly novemberben Jimmy Fallon tévéműsorában adó) A Tribe Called Quest együttes kettes számú – a vezér Q-Tip mellett fenomenális partnerként riposztoló – rappere, a kis termetére utalva magát viccesen Öt Láb Magas Gyilkosnak aposztrofáló Phife már 2000-ben is kiadott egy szólóalbumot (Ventilation: Da LP), és halála előtt is dolgozott egy újabb lemezen.

atribecalled15

A Give Thanks címen várható posztumusz EP-ről elsőként a Nutshell című számot hallhatjuk, melynek különlegessége, hogy egy másik halott hiphop hős, a producerzseni J Dilla (James Dewitt Yancey, 1974–2006) alapjaira épül, ahogy már Phife legutóbbi kislemez- és klipdala is egy Dilla előtti tisztelgés volt 2014-ben.

phife-nutshell

A Nutshell című szám bevételeinek felét egészségügyi szervezetek (az American Diabetes Association és a National Kidney Foundation) kapják, a beharangozó videójában és magában a klipjében pedig jeles rapper haverok, Talib Kweli, De La Soul-, Wu-Tang Clan-, Jungle Brothers-, Leaders Of The New School– és A Tribe Called Quest-tagok méltatják Phife Dawgot.

Phife a készülő új albumáról már 2014-ben is közzétett egy J Dilla előtt tisztelgő kislemez- és klipdalt Dear Dilla címmel:

.
a harlemi Apollo színpadán rendezett A Celebration Of Phife emlékest élő közvetítése egy ideig még nézhető itt:

az A Tribe Called Quest-tagok az emlékesten:

atribe-16tribute
D’Angelo a You’ve Got A Friend című dalt énekli:

részlet a Roots fellépéséből:

André 3000 búcsúztatót mond:

@memewilliams által közzétett videó,

.
emlékeztetőül pár A Tribe Called Quest-szám, az 1994-es Oh My God, melyben Phife 1:35-től kap mikrofonra. . .

. . .az 1991-es Check The Rhime remek Q-Tip/Phife-dialógokkal. . .

. . . és a legnagyobb sláger, a Can I Kick It? 1990-ből. . .

. . . amit a másfél évtized után egy estére összeállt A Tribe Called Quest (Q-Tip, Phife Dawg, Ali Shaheed Muhammad és Jarobi White) a Roots kíséretével is előadott Jimmy Fallon műsorában 2015. november 13-án:

Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51
Róisín Murphy: The Universe – újabb dal a Hit Parade album és a veszprémi koncert elé
máj. 17., 12:34
King Gizzard & The Lizard Wizard: Gila Monster – klip az új PetroDragonic Apocalypse albumról
máj. 16., 16:02