A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

PJ Harvey egy 1624-es John Donne-idézettel reagál a Brexit-szavazásra

2016. június 25., 11:55

Itt az Open Air Radio honlapján ebben a 2014 őszén indult rovatban ez most pont az 1000. poszt, hát legyen valami örök érvényű: a leghíresebb angol metafizikus költő, John Donne (1572–1631) talán legismertebb sorait a legzseniálisabb brit dalszerző-énekesnők közt jegyzett PJ Harvey adja elő. Mindezt az aktuális világpolitikai és társadalmi helyzetre reflektáló új lemezének – a nyilvánosság előtt rögzített, majd egy verseskötet-fotóalbummal, illetve koszovói, washingtoni és afganisztáni klipdalokkal felvezetett The Hope Six Demolition Projectnek – a turnéján teszi aznap, mikor a britek EU-ból való kilépéséről döntő Brexit-népszavazás eredménye lesújtotta a gondolkodó embereket.

Polly Jean Harvey az új albuma anyagát élőben teátrális tíztagú zenekari felállással mutatja be – benne a mentora, John Parish, a Queens Of The Stone Age-támasz Alain Johannes és két egykori Nick Cave & The Bad Seeds-tag, Mick Harvey és James Johnston, továbbá az ő Gallon Drunk nevű anyazenekarának szaxofonosa, a Tindesticksszel is játszó Terry Edwards. A 46 éves énekesnő a dalok között némi köszönetnyilvánításon és kísérőzenészei bemutatásán kívül alig beszél, de múlt éjszaka a hollandiai Down The Rabbit Hole fesztiválon – a tegnap nyilvánosságra került Brexit-eredményre reagálva – szükségét érezte, hogy John Donne Ájtatosságok fontos alkalmakra című 1624-es prózai művéből felolvassa a XVII. meditáció leghíresebb részletét, melyből Ernest Hemingway az Akiért a harang szól címét és mottóját is kölcsönözte.

johndonne2

Sőtér István fordításában így hangzik magyarul:

Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens egy része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.

pjh-donne1

The Words That Maketh Murder – egy dal a június 22-én a zágrábi INmusic fesztivál zárónapján adott koncertről:

Azok a magyarországi rajongók, akik nem voltak ott szerdán este Zágrábban, legközelebb Szlovákiában a trencséni Pohoda fesztiválon (július 7-én) vagy a bécsi Harvest Of Art fesztiválon (július 8-án) nézhetik meg élőben PJ Harvey aktuális produkcióját – érdemes.

.
FRISSÍTÉS: az énekesnő négy nappal később a brit közönség előtt is előadta a John Donne-idézetet a Glastonbury fesztiválon!

pjh-glasto16-2

Broken Bells: We’re Not in Orbit Yet… – a Shins-énekes és Danger Mouse új Into The Blue albumáról
jún. 29., 16:59
Iggy Pop: Hero – Neu!-feldolgozás az eredeti zeneszerző-gitárossal, Michael Rotherrel
jún. 26., 16:24
Gorillaz feat. Thundercat: Cracker Island – új kislemezdal
jún. 22., 19:14
Starcrawler: She Said – klipdalok az új albumról + az énekesnő szereplése Father John Misty videójában
jún. 18., 18:31