A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Pokoli Aranykor – plakátkiállítás a Kieselbach Galériában

2017. október 13., 17:17

Október 13-án, azaz ma nyílik és október 21-ig tart az a kiállítás, amely a ’80-as évek magyar underground zenekarainak koncertplakátjait mutatja be a Kieselbach Galériában. Szőnyei Tamás és Bp. Szabó György gigantikus gyűjteményének és egyben kordokumentumainak legjobb darabjait felvonultató kiállítás mellett könyvbemutató is lesz: New wave koncertplakátok a ’80-as évekből Bp. Szabó György és Szőnyei Tamás gyűjteményeiből címmel.

Ahogy a Kieselbach Galéria oldalán olvashatjuk: „A budapesti undergroundot egykor átjáró láthatatlan rezgés ma újra átélhető. A földalatti zenei színtér felszínre tör, meghódítva a Nagykörutat. A Kieselbach Galéria október 13–21. között ’művelődési házzá’ változik, otthont adva egy sosemvolt ’80-as évekbeli new wave eseménynek. Feltekert hangerő és a ma reneszánszát élő korabeli divat. A falakon pedig azok a plakátok, amelyek örökre eltűntek volna a süllyesztőben, ha két megszállott, előre gondolkodó gyűjtő meg nem menti őket, megőrizve egy évtized underground életének egyedüli hiteles vizuális lenyomatát.”

A két megszállott Szőnyi Tamás újságíró, levéltáros és több fontos, magyar zenei undergroundról szóló kötet szerzője és a Bp. Service együttes vezetőjeként is ismert grafikus, Bp. Szabó György, akik több mint két év munkával, körülbelül 600 plakátot válogattak az albumba saját gyűjteményükből. A kötetben többi mint 30 szerző, 15 fotós és 30 együttes szerepel. „A Kieselbach Galéria új albuma a ’80-as évek magyar undergroundjának – újrafelfedezésre megérett – világát dolgozza fel, két hihetetlenül gazdag, párhuzamos plakátgyűjtemény forrásanyagán keresztül. Bp. Szabó György és Szőnyei Tamás enciklopédikus teljességű kollekciói megőrizték a new wave zenei színtér minden regiszterének vizuális lenyomatát, a legendás kultzenekarok (Európa Kiadó, Bizottság, VHK stb.) plakátjaitól a mára szinte teljesen elfeledett bandákig. Cikázó new wave villámok, éles színkontrasztok, kiégett fotók, pszichedelikus lüktetés, enervált intellektus, pusztító szóviccek, szürreális humor, punk slendriánság, hétköznapi rendszertagadás, gótikus cizelláltság és vonalzóval kiszerkesztett indusztriális élek. ’Ez már nem rock-and-roll – pokoli aranykor’ – hadarta a mikrofonba Müller Péter megállíthatatlan lendülettel. A több mint félezer plakátot bemutató albumot tanulmányok, fényképek, visszaemlékezések, egy CD-válogatás és a magyarázó sorok teszik átélhetővé, az utolsó magyar underground, a pokoli aranykor hiánypótló feldolgozásává.”

A ma este 6 órakor nyíló kiállítás számos további érdekes programot: tárlatvezetést, koncertet, előadást és beszélgetést is kínál.
Részletes infó a kiállítás eseményoldalán.