A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Poliça and s t a r g a z e – az amerikai art-pop zenekar és az európai szimfonikusok közös albumáról

2017. december 7., 18:05

A Kronos Quartet és Laurie Anderson közös albuma (Landfall) mellett a berlini s t a r g a z e szimfonikusainak és Channy Leaneagh énekesnő Poliça együttesének közös lemeze is épp 2018. február 16-án jelenik meg: André de Ridder karmester különleges kollaborációkkal kísérletező kortárs klasszikus kollektívája – mely a Royal Albert Hallban tartott tavalyi londoni David Bowie-emlékkoncerten is seregnyi értelmiségi pop-rock figurát kísért – Music For The Long Emergency címmel egy teljes stúdióalbumot rögzített a politikus és provokatív minneapolisi art-pop zenekarral.

A berlini székhelyű s t a r g a z e nagyrészt Hollandiából való klasszikus képzettségű zenészei az elmúlt pár évben többek közt Julia Holterrel, Micachuval, Nils Frahmmal, a brit These New Puritans együttessel és a dán Iceage ifjú punkjaival is kollaboráltak, két éve megjelent debütáló EP-jüket pedig a Deerhoof-vezér Greg Saunier szerzeményeire építették (Deerhoof Chamber Variations). A Poliça-tagokkal már 2015 óta több körben dolgoztak, tavaly ősszel Berlinben is és Amerikában is koncerteztek velük (épp ott voltak az elnökválasztás idején is, ami újabb lökést adott nekik), majd idén a Bon Iver wisconsini stúdiójában véglegesítették lemezanyagukat (a producer a Poliça zenei vezére, Ryan Olson volt).

Poliça and s t a r g a z e név alatt már idén nyáron is kijött egy EP-jük egy húszperces Steve Reich-átirattal, de a 2018. február 16-ra bejelentett hétszámos Music For The Long Emergency albumuk saját szerzeményei között is találunk zárásként két tízperces experimentális kompozíciót. A lemezre a Poliçától megszokott kvázi-popdalok is kerülnek, mint például a tegnap közzétett Agree című háromperces felvétel, melyben az énekesnő a modern életvitel és a régimódi szerelemfelfogás közti ellentmondásokon filozofálgat. . .
FRISSÍTÉS: az Agree artisztikus klipe egy fegyveres rablást végrehajtó női szerelmespárral, Maria Juranic rendezésében!

. . .a  formabontó dalokra példaként pedig itt az amerikai elnökválasztás első évfordulóján közzétett tízperces How Is This Happening, melynek közvetlenül Donald Trump győzelme után írt, ellenállást hirdető szövegébe Channy a 2014-ben rendőri intézkedés közben meghalt Eric Garner utolsó szavait is beillesztette:

a How Is This Happening? egy részlete élőben az amerikai ősbemutatón 2016 novemberében. . .

. . . és a másik tízperces szám, az albumot záró Music For The Long Emergency egy tavaly októberi berlini koncerten. . .

. . . ahol az amerikai Kill The Vultures rapperével, Crescent Moonnal és a táncos-koreográfus Holly Blakey-vel is kollaboráltak:

.
a közös album számlistája és borítója:

Poliça and s t a r g a z e: Music For The Long Emergency (2018)

Fake Like
Marrow
Speaking Of Ghost
Agree
Cursed
How Is This Happening
Music For The Long Emergency

.
az idén júliusban kiadott közös Bruise Blood: Reimagining Steve Reich’s Music For Pieces Of Wood EP egy húszperces felvétellel:

.
egy másik idei Poliça-kollaboráció, a brit DJ-producer Sacha áprilisban megjelent Out Of Time című száma Channy Leaneagh énekével. . .

. . . és a dal B-oldalas remixe a holland Patrice Bäumeltől:

Sky Ferreira: Don’t Forget – új dal három év után
máj. 26., 0:00
Suede: She Still Leads Me On – az első dal az új Autofiction albumról
máj. 23., 19:04
Yard Act: 100% Endurance – videoklip David Thewlis szereplésével
máj. 20., 11:26
Sun’s Signature – dalok a Cocteau Twins-díva Elizabeth Fraser duójától a Genesis-gitáros Steve Hackett-tel
máj. 17., 17:05