A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Popkrimi: a Be Here Now fotósa szeretné megtalálni az Oasis album borítóján látható, nyomtalanul eltűnt Rolls-Royce-t

2022. augusztus 19., 15:23

Michael Spencer Jones sajnálkozva hozta mindenki tudomására, hogy az 1997-es harmadik Oasis album, a Be Here Now borítóján a medencében látható autó nyomtalanul eltűnt, de nagyon szeretné megtalálni, már csak azért is, mert a nagylemez idén 25 éves, és ennek örömére újrakeverve, bónuszokkal kiegészítve ismét kiadják.

A hófehér Rolly-Royce megtalálása komoly nehézségekbe ütközik. A fotós az 1997-es albumfotózáshoz bérelte ki az 1972-es Rolls-Royce Silver Shadowt a Leicestershire-i Flying Spares nevű cégtől. Ők azonban egy évvel később, egy zenei emléktárgyakat felvonultató aukción 1200 fontért túladtak rajta, az autó későbbi sorsáról pedig semmilyen adat nem áll rendelkezésre. Jones még addig nem publikált fotókat is megosztott a közösségi médiában, hogy az autó nyomára bukkanjon, hátha valaki felismeri, de mindhiába, mert senki sem jelentkezett. A nyomozást ráadásul még az is nehezíti, hogy a Be Here Now borítóján az autó hamis rendszámmal szerepel. Az ott látható SYO 724F rendszám ugyanis egy utalás a The Beatles Abbey Road című 1969-es nagylemezére, melynek borítóján is parkol egy autó ugyanezzel a rendszámmal. Az Oasis-féle Rolls valódi rendszáma a regisztráció szerint MDH 119K. De persze ez alapján sem találják.

További nehézségeket okoz az is, hogy nem tudni, az autó egyáltalán tényleges használatban van-e, nem pedig évtizedek óta egy raktárban porosodik elfelejtve. Amikor a Flying Spares-hez került az autó, akkor már 1993 óta nem járta az utakat, persze nem is tudta volna, mert hiányzott a motorja meg még egy csomó más alkatrész is. Az albumfotózás előtt újították fel, jórészt külsőleg. Ennek ellenére amikor a fotózás után az autó visszakerült a céghez, hiányzott a legfőbb külső éke, a motorháztetőt díszítő kis szobrocska, az Ecstasy of Spirit, ami egy előrehajoló, karját hátranyújtó női alak, aminek köpenye úgy borul a szobortestre, mintha szárnya lenne. Valószínű, hogy valaki letörte magának emlékbe.

Mivel a hófehér Rolls-Royce Silver Shadow, melynek rendszáma tehát MDH 119K, a britpop ikonikus emléktárgya, azt tovább keresi Michael Spencer Jones fotós és a Flying Spares is. Arról nem tudunk, hogy az Oasis keresi-e, de nekik most úgyis ott vannak a lemez újrakiadásával járó ügyek. Úgyhogy, ha valakinek információja van, vagy hozzájut bármikor, az előbbieket keresse. Örülni fognak neki, mint ahogy mindenki más is, aki szereti a britpopot.