A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Pornó még nem volt ennyire durván pornó – itt az új Chuck Palahniuk könyv

- nt -
2015. október 9., 8:48

Gyönyörgyík, Kéjgránát, Furfangos Korbács, Hitves Kövek, Tündéri Dorong. Valamennyi zseniális találmány, a hüvelybe vagy az ánuszba feldugható eszköz időzített bombaként, termékszámmal jelölve elérhető az új identitást kereső, a tökéletes orgazmusra vágyó nőknek. Nem kétséges, hamarosan “férjek milliárdjait cserélik le.”


A szexszel pontosan ugyanaz a gond, mint az összes többi függőséggel. Folyton csak gyógyulóban vagy – Chuck Palahniuk életművében ez a mondat visszhangzik. Meg egy újabb, miszerint a gyönyör halhatatlan energia, amit kedvünk szerint irányíthatunk és uralhatunk. Na, ez valószínűleg nem így van. A gyönyör nem permanens, nem irányítható és aki uralni akarja, az tájékozatlan.

941162_2A tökéletes orgazmusról szóló beszámolókban az egyik alapprobléma az, hogy senki nem ugyanúgy éli át, sokan például sehogy. A Harcosok klubja, a Fulladás, az Altató (stb), szerzőjének új regénye, az angolul tavaly, magyarul most megjelent Beautiful You egy galaktikus méretű birtoklás kísérletről szóló elképesztő tudósítás. Cornelius Linus Maxwell, aki a mindent elborító informatikai cég tulajdonosaként a világ egyik leggazdagabb embere, ott is szeretne egyeduralkodó lenni, ahol tartósan még senkinek nem sikerült: a vaginában. A bulvársajtóban viccesen Klimaxwellnek emlegetett férfiú ördögi terve megvalósításának érdekében előbb vad szexuális játékokba von be nőket, majd a tapasztaltak alapján készített aprólékos jegyzeteit felhasználva megalkotja a szünetmentes orgazmust biztosító  eszközöket. A vaginába vagy a végbélbe jutattott nanorobotokkal ráadásul a kéjreflex irányítására is képes – egy kis fekete doboz billenytűinek nyomogatásával az egész világon extázist kelt.
Palahniuk a bizsergető tudományos közlések mellett több, leginkább a Cosmopolitan magazin által hitelesített képek exponálására ragadtatja magát. “Ez volt az első és az utolsó alkalom, hogy Penny meztelennek látta őt. Később még sokat szeretkeztek, talán túl sokat is, de Maxwell nemi szervének ehhez már nem sok köze volt.” A férfi az ősi tantrikus módszereket előnyben részesítve két ujjával nyomást gyakorol a nő elülső Hibbert artériájára, ami persze leginkább akkor válik be, ha a tesztszemély olyan ideális puncival rendelkezik, mint Penny. Szóval, tökéletesen szimmetrikus a labia majora, pompás a perianális regiója. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, érdemes használni a fantáziát. “A mellbimbóit megcsavargatva hiperventilláció közeli állapotba hozta magát, majd ezt az egyre fokozódó érzést teljesen más irányba terelve abesszin kiscicákra gondolt.” Ez az egyik olyan mondat, amit még a bármilyen szorult helyzetből magát kimenekítő zseniális fordító, Barangó sem tudott helyre pofozni.

Penny Harrigan, a “Különc Hamupipőkéje” reprezentálja a világon előállított fogyasztási cikkek legfőbb vásárlóit: a nőket két dolog érdekli igazán, a szex és a vásárlás. Palahniuk felfedezése nem új, érdekes viszont, hogy meglehetősen lenéző, ennek megfelelően a könyv tartalma rengeteg baszásból – méghozzá a “cipzárszaggató” fajtából -, ujjazásból, pumpás- és szippanytús eszközökkel celebrált gyönyör-kikényszerítésből valamint egy exkluzív termékkatalógusból (Jimmy Choo, Prada, Jil Sander, Ralph Lauren, Versace) áll össze. A Beautiful You termékcsalád megannyi darabja bárhol a világon megvásárolható, a nők szó szerint döglenek érte. Előbb bezárkóznak a (fűrdő)szobájukba, elzavarják a férfiakat, még később zombiként tántorognak az apokaliptikus Manhattanban. Természetesen mint minden valamire való vállalkozás, így a Beautiful You-projekt is olyan apróságon bukik meg, ami csak egy realistának juthat eszébe: az elemhiányon. A regény azonban nem a világraszóló baromság túlhajtása miatt gyengébb, mint a National Enquirer, amelynek oldalai a konteo megfejtését rejtik, hanem attól, hogy teljes egészében nélkülözi Palahniuk lenyűgözően pimasz szellemességét.

Elvben nem érdektelen könyv az, amelynek a közepe táján az amerikai elnök – először nő nemű a történelem során! – az ENSZ-ben szónokolva, élő adásban golyót röpít a fejébe. Palahniuk helyesen látja, erre az expanziók, a nagy társadalmi ügyek kezelésében tanúsított részvétlenség, a világon ejtett egyéb sebek nem szolgáltatnak elég okot, ezért megpróbál felépíteni egy szexuális birtoklásból eredő összeesküvés teóriát, amelynek az angol trónörökös, az államok elnöknője és a tesztalanyként éppen kívánatos vidéki gyakornok a szereplői. A Beautiful You kísértetiesen emlékeztet A szürke 50 árnyalata című nyomorúságos bestsellerre. Még belegondolni is rossz, hogy Palahniuk arról elpattanva talált fogást a saját pornó-disztópiájához, vagy ha nem, esetleg valamiféle kemény visszacsapás paródia formálódott a fejében. A szereplők karaktere közötti hasonlóság – mindkettőben a tudását átadó, birtoklásvágy által vezérelt, az üzlet világában nagymenő zsarnok/playboy próbálja a bűvkörébe vonni a tanulni vágyó, akármire hajlandó kísérleti alanyt – az egyik dolog, a történetvezetés viszont a sikertelenül megvalósított másik. A szürke megmarad a saját kulisszájában, Palahniuk azonban perverzióból túlteljesít, és bár azt nem lehet mondani, hogy elveszíti az olvasó kíváncsiságát, oldalról oldalra kiábrándítóbb.

A könyv lapjait elborítják a pornófilmekben továbbtekert hasznavehetetlen információk. Megtudható, a Cowper-mirigyekből származó ondófolyadék leginkább a gyümölcscukorka ízére hasonlít, de arra is alkalmas, hogy aki megízleli a spermát, rájöjjön arra: a váladék tulajdonosa egy farmházban nőtt fel, volt egy ír szettere valamint a családjának egy nyolcüléses kisbusza. Ennél Palahniuk legeslegrosszabb momentumai is sokkal jobbak.

És hol van még a csúcspont. Az igazi megrázkódtatások a 219. oldalon kezdődnek. Penny, a BB&B ügyvédi iroda megvetett kávé- és székhordó gyakornoka Nepálba repül – természetesen magángépen, pezsgőzve, útközben önmagát kényeztetve -, hogy meglátogassa a hires misztikust, Baba Gray-Beard-t. A 200 éves (!) asszony meztelenül fekszik a barlangjában, körülötte vágyfokozó szerszámok, kéjmámorban elpusztult férfiak mumifikálódott maradványai hevernek. A gyönyörű ifjú nő és a “szexboszorkány” addig témázgatnak, míg eljutnak az abszolút orgazmus szintjeire, majd a legmagasabb fokozatot is felülírva a következő történik: “Ez – mondta a szexboszorkány, miközben kivett valamit testének nedves mélyéről – ez minden, ami anyából maradt. – A tárgy, amit a kezében tartott, barnás volt, mint a csiszolt fa, mint egy lakkozatlan ceruza, és nagyon óvatosan húzta elő tesnyílásából. A művelet szürcsöléshez hasonló hanggal járt. – Ez volt a középsú ujja – magyarázta Baba halkan (…) Odaadta Pennynek, hogy vizsgálja meg közelebbről.” Mérföldekre van ez Palahniuk gigantikus talmányainak csúcspontjától, a sátánnektár felkavaróan érdekes brutalitásától. Ha valaki nem tudná, miről van szó, hát a Kísértettek című regényéből erről: „A sátánnektárhoz a pasi előbb gumi nélkül seggbekúrja a partnerét. Telepumpálja cuccal, aztán a száját a másik végbélnyílására tapasztva kiszívja a még langyos spermáját, a síkosítóval és az ürülékdarabokkal együtt(…) Nem kötelező elem, de elképzelhető még, hogy az ürülékkel kevert spermát a partner szájába köpi.“

A tárgyaló termi nagyoperettel és az égbe döfő szupermerev farkak dicsőségének áriájával záró könyv utolsó lapjain a köszönet nyilvánítások helyén Palahniuk név szerint sorolja fel, kinek tartozik köszönettel szilárd hitéért meg általában a művészetek önzetlen támogatásáért. Szinte végtelen hosszúságban írja le a neveket, akik vagy valóságos személyeket jelölnek, esetleg nem. Minden esetre, ha az olvasó arra gondol, hogy valamennyiükkel lefeküdt, nem is lehetett akármilyen móka ennek a Palahniukhoz minden más tekintben szokatlan könyvnek a megírása. Az a nagy baj, hogy a Beautiful You úgy működik, mint a leggyengébb pornó: egy meleg, lucskos, mély üreg mindenféle érzelem és válogatás nélkül magába szippant valami keményet.

Chuck Palahniuk: Beautiful You

Trubadúr, 290 oldal, 2990 Ft

Szerző: - nt -