A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Porridge Radio – videók a Lost Horizons-kollaborációhoz és a Leonard Cohen-feldolgozáshoz

2020. november 22., 23:52

Az elmúlt egy év legjobb brit nagylemezéért járó Mercury Prize-nak Michael Kiwanuka lett a nyertese, de az idei jelöltek közül a Porridge Radio brightoni indie rock kvartett is megérdemelte volna a díjat márciusi Every Bad albumáért. A gitáros-énekesnő Dana Margolin azóta ősszel már egy újabb kislemezt és egy pazar Leonard Cohen-feldolgozásvideót is bemutatott zenekarával, most a héten pedig a Cocteau Twinsből ismert Simon Raymonde új Lost Horizons-albumáról is megkaptuk a kollaborációját az ex-Midlake-frontember Tim Smith és John Grant által énekelt klipdalok mellé.

A Lost Horizons duóprojektet az egykori Dif Juz- és The Jesus And Mary Chain-dobos Richard Thomasszal indító multiinstrumentalista-producer Simon Raymonde a 2017-es Ojalá című első nagylemezhez és a 2018-as Brighton EP-hez hasonlóan az In Quiet Moments dupla albumot is izgalmas vendégénekesek bevonásával komponálta és rögzítette. A saját brightoni székhelyű Bella Union lemezkiadójánál két részben – 2020. december 4-én és 2021. február 26-án – megjelenő új Lost Horizons-anyaghoz a fentebb említett John Grant és Tim Smith, a szintén amerikai Marissa Nadler, a skót komponista-énekes C Duncan, a manchesteri énekesnő Ren Harvieu és a Hempolics londoni reggae-soul kollektíva mellé persze Brightonból is válogatott előadókat a gitárzenékben gazdag helyi színtérről: például a Penelope Isles dalszerző-testvérpárját, Jack és Lily Woltert – no meg a 26 éves Porridge Radio-vezércsaj Dana Margolint, aki a legfrissebb beharangozóként közzétett One For Regret című alig két perces klipdallal Kim Gordon által énekelt régi Sonic Youth-számok hangulatát idézi meg!

A posztpunk/art-rock karcosságával a nyolcvanas-kilencvenes évektől napjainkig, a Pixiestől a Cranberriesen és Cat Poweren át a Wolf Alice-ig sok asszociációt keltő Porridge Radio eredetileg szólóprojektként indult 2012 táján, de a Radiohead-rajongó dalszerző-gitáros-énekesnő Dana a laptopjával felvett korai hálószobademói mellé a brightoni DIY színtéren 2015-ben már megszervezte maga köré zenekarát Sam Yardley dobossal és két lánnyal, a basszista-vokalista Maddie Ryall-lel és a rajongó-koncertszervezőből előbb vokalistanővé, majd billentyűssé is váló Georgie Stott-tal. Rice, Pasta And Other Fillers című 2016-os lo-fi debütalbumukat a dobos sufnijában rögzítették, és ekkor még velük volt ötödik tagként a másodgitáros Josh Harvey  is (aki aztán egészen 2018-ig játszott az együttessel).

2016-ban volt a Los Angeles-i West America noise-punk projekttel is egy Hello Dog Friendly című közös kazettakiadványuk, melyről a Born Confused és Don’t Ask Me Twice dalokat később újrahangszerelve átmentették (kilenc újabb szám mellé) az első igazi stúdióban felvett lemezanyagukra, a 2017-től bő két éven át formálódó Every Bad albumra – és az végre meghozta az áttörést a Porridge Radiónak.

A jó nevű Secretly Canadian független kiadóhoz szerződve idén márciusban megjelent briliáns Every Bad albumuk az amerikai producercsaj Jennifer Decilveo (Hinds, Beth Ditto, Bat For Lashes, Marina And The Diamonds, Miley Cyrus stb.) segédletével készült, de az ősz elején közzétett 7 Seconds című legfrissebb kislemezdalukhoz is női producert választottak az olasz Marta Salogni személyében (aki korábban Björkkel, a szintén izlandi énekesnő vezette brightoni gyökerű Dream Wife-fal és a londoni The xx-frontlány Romyval is dolgozott).

.
Dana és a dobos Sam nyári karanténkollaborációja a chicagói dalszerző-énekesnő Lala Lala (Lillie West) társaságában:

.
a Mercury-díjra jelölt márciusi Every Bad album a frontlány által festett borítójával – egyben és dalonként is a klipjeivel:

Born Confused
Sweet
Don’t Ask Me Twice
Long
Nephews
Pop Song
Give / Take
Lilac
Circling
[Something]
Homecoming Song

.
a nagylemezre át nem került I Don’t Listen és Get Out Of My House dalok a West America-kollaborációjuk idejéből:

.
a zenekar 2016-os Rice, Pasta And Other Fillers debütalbuma egy Daniel Johnston-feldolgozás mellett nyolc saját dallal. . .

. . .melyek egy része a dalszerző-énekesnő korai hálószoba-szólódemóiról való:

.
ráadásként itt a Who By Fire című 1974-es Leonard Cohen-dal egy hete bemutatott feldolgozásvideója egy dél-londoni templomból. . .

. . . ahol a szeptemberben publikált Live At St Giles’ Camberwell kisfilmet is forgatták egy hegedűslánnyal kiegészülve . . .

0:08 7 Seconds
4:38 Circling
8:19 Lilac
14:20 Homecoming Song

. . .ez pedig az augusztusi Live from The Close Encounter Club koncertanyaguk:

0:15 Born Confused
3:30 Give / Take
7:33 Circling
11:10 Sweet
15:20 Lilac

Lana Del Rey: Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd – az új album címadó dala
dec. 7., 18:04
Caroline Polachek: Welcome To My Island – a Desire, I Want To Turn Into You albumról
dec. 6., 23:55
David Byrne: The Fat Man’s Comin’ – karácsonyi dal a kövér Télapóról
dec. 2., 17:30
Gaz Coombes – klipdalok a Supergrass-frontember új Turn The Car Around szólóalbumáról
nov. 30., 10:51