A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Public Service Broadcasting: Bright Magic – a berlini albumon Blixa Bargeld és Nina Hoss

2021. szeptember 24., 23:54

A Public Service Broadcasting angol instrumentális koncept-posztrock együttes a 2015-ös The Race For Space albumot a szovjet-amerikai űrversenyről írta, a 2017-es Every Valley-t a walesi szénbányászatról, a 2018-as White Star Liner EP-t a Titanic történetéről észak-írországi megépítésétől atlanti-óceáni elsüllyedéséig, a 2021-es Bright Magic nagylemezt pedig a német fővárosnak szentelte helyi vendéghangokkal: a klipdalokban a berlini énekesnő EERA és a Gurr rockduóból ismert Andreya Casablanca szerepelt, de a ma megjelent albumon az Einstürzende Neubauten-vezér Blixa Bargeld és Nina Hoss színésznő is hallható.

A lemez megkomponálásához 2019-től egy évre Berlinbe költöző, a társaival közös felvételeket pedig 2020 második felében a helyi Hansa stúdióban levezénylő gitáros-bendzsós-billentyűs zenekarvezető J. Willgoose, Esq. az anyag egy részét mozgóképes inspirációkra alapozta a Berlin, egy nagyváros szimfóniája című 1927-es Walter Ruttmann-dokumentumfilmtől Moholy-Nagy László 1930-as Fényjáték, fekete-fehér-szürke című etűdjéig, az utóbbi nyomán elnevezett háromtételes Lichtspiel szvit szintetizátoros ambient zárótétele pedig Viking Eggeling 1924-es Diagonális szimfónia című rövidfilmjére épült.

Blue Heaven videója A kék angyal, a berlini filmdíva Marlene Dietrich (1901–1992) előtt tisztelgett, míg a People, Let’s Dance című másik klipdal a német főváros tánczenei kultúráját ünnepelte, a videójával most a héten utolsó beharangozóként érkezett Der Rhythmus der Maschinen pedig a metropolisz indusztriális oldalát – és ehhez stílszerűen az ipari zene germán alapzenekarának, a nyolcvanas évek hajnala óta aktív Einstürzende Neubautennek a frontembere, Blixa Bargeld rögzített egy német nyelvű szöveget a hatalmas gépezetként működő Übervárosról.

Die Stadt ist die Maschine
Ingenieure
In der riesigen Maschine
Formen den neuen Mensch
Endverstärker
Ausschlag links
Ausschlag rechts
Signalingenieure
Lassen frei den neuen Mensch
Es wird gebaut
Die Überstadt
Über, überstadt
Die Überstadt

The city is the machine
Engineers
In the huge machine
Form the new Man
Power amplifier
Response left
Response right
Signal engineers
Set free the new Man
It is being built
The über-city
Über, über-city
The über-city

.
Itt hallható a Public Service Broadcasting ma megjelent teljes Bright Magic albuma, melynek zárásaként a sokszoros díjnyertes német színésznő Nina Hoss (A kis Rosemarie, Elemi részecskék, Egy berlini nő – Anonyma, Barbara, Az üldözött, Phoenix bár, Pelikánvér stb.) szaval az Én és a város című utolsó számban: „Ha kora reggel mész munkába és az állomáson várakozol a gondjaiddal, az aszfalt sok-sok ember arcát tükrözi. . . egy ismerős szempár, barna pupillák, mi volt ez? A boldogságod. Elment, elfújta a szél. . . Senki nem tud visszamenni az időben, menned kell tovább az utadon. . .

1 Der Sumpf (Sinfonie der Grossstadt)
2 Im Licht
3 Der Rhythmus der Maschinen (feat. Blixa Bargeld)
4 People, Let’s Dance (feat. EERA)
5 Blue Heaven (feat. Andreya Casablanca)
6 Gib mir das Licht (feat. EERA)
7 The Visitor
8 Lichtspiel I: Opus
9 Lichtspiel II: Schwarz Weiss Grau
10 Lichtspiel III: Symphonie Diagonale
11 Ich und die Stadt (feat. Nina Hoss)

.
ráadásként az albumot ihlető filmek közül itt a Berlin, egy nagyváros szimfóniája és Moholy-Nagytól a Fényjáték, fekete-fehér-szürke:

Tricky-dalok a Lonely Guest-albumról a mai A38-as koncert elé
okt. 19., 13:38
Courtney Barnett: Smile Real Nice – dal a Harriet, a kém című rajzfilmsorozathoz
okt. 18., 23:59
Jack White: Taking Me Back – új szólódal a Call Of Duty: Vanguard videojátékhoz
okt. 18., 18:02
The Horrors: Against The Blade – az új EP címadó száma
okt. 17., 12:53