A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Public Service Broadcasting: Sputnik – új EP és klip az Editors előzenekarától

2015. november 26., 19:13

A hét elején tudtuk meg, hogy a Cure magával hozza a Twilight Sad együttest a 2016-os budapesti koncertjére, és most máris egy újabb előzenekari bejelentésnek örülhetünk: az Editors, mely a múlt hétig épp a Twilight Sad társaságában turnézott, december 8-án a Barba Negra Music Clubba már a Public Service Broadcastinggal érkezik! Az angol csodaduó az űrhajózás történetét feldolgozó év eleji The Race For Space album idején már szerepelt itt egy nagy összeállítással, de most az év végén még új klippel és egy új számmal is előállt.

A pengetős és billentyűs hangszereken játszó J. Willgoose, Esq. és a dobos-programozó Wrigglesworth történelmi és tudományos témákat járnak körbe, főleg a múlt (XX.) századra koncentrálva, és táncos lüktetésű technicista instrumentális zenéjüket dokumentum-, propaganda- és oktatófilmekből összevágott vizuális tartalommal párosítják. A 2012-es The War Room EP és a 2013-as Inform / Educate / Entertain album után idén adták ki The Race For Space című csúcsművüket, mely a szovjet-amerikai űrversenyt tárgyalja az ötvenestől a hetvenes évekig, az első szputnyiktól az Apollo-programig.

szputnyik

A Sputnik című számot most novemberben egy EP-n is kiadták egy sor remixszel és egy Korolev című új kompozícióval, mellyel a Szputnyik-1 (és később a Gagarint szállító Vosztok-1 űrhajó) tervezőjének, Szergej Pavlovics Koroljovnak (1907–1966) állítanak emléket. A Sputnik című számhoz J. Willgoose, Esq. és  Wrigglesworth – meg a koncertjeiken harmadik tagként közreműködő multiinstrumentalista JF Abraham – egy videoklipet is forgattak, stílszerűen a manchesteri Jodrell Bank csillagvizsgáló legendás Lovell-rádióteleszkópjánál, mellyel 1957 októberében a nyugati tudósok a szovjet szputnyik útját követték.

a Korolev című új Public Service Broadcasting-felvétel:

a Sputnik című számból készült Petar Dundov Remix a november 20-án megjelent Sputnik/Korolev EP-ről:

az alábbi lejátszón léptetve a hatszámos EP többi remixének első két-két percébe bele lehet hallgatni:

.
A Public Service Broadcasting az idei albumot beharanhozó Gagarin és Go! klipek óta két videót is bemutatott: a Valentyina Tyereskova előtt tisztelgő Valentina archív felvételekre épült . . .

. . . a Holdat megkerülő Apollo-8 útjáról írt The Other Side-hoz pedig egy PSB-koncerten forgattak:

.
az Editors és a Public Service Broadcasting budapesti Barba Negra Music Club-os koncertje a szervező A38 honlapján . . .
http://a38.hu/hu/program/editors-uk
. . . és a Facebookon:
http://facebook.com/events/1574108056193854

The Damned: The Invisible Man – klipdal a Darkadelic album és a budapesti koncert elé
febr. 3., 23:52
Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30