A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Purity Ring: Begin Again – a magyar származású Young Replicant klipje

2015. október 13., 19:56

Megan James énekesnő és a szintetizátoros-producer Corin Roddick kanadai elektropop duója, a Purity Ring a második lemezéről, az idei Another Eternity albumról már januárban közzétette Begin Again című dalát, de csak most mutatott be hozzá klipet: a XVI. századba helyezett horrorisztikus fantasy kisfilmet a Young Replicant név alatt dolgozó magyar származású kanadai Alex Takacs rendezte, akivel már a 2012-es Shrines debütalbum Fineshrine videóján is együtt dolgoztak.

A magyar emigránsok gyermekeként 1956-ban kétévesen Kanadába került Takács Tibor, aki I, Monster című filmjével 1990-ben az Avoriaz Fantasztikus Filmfesztivál nagydíját is elnyerte, termékeny filmrendezői életművében főleg horror, sci-fi és természetfeletti sztorikra specializálódott (A túlvilág kapuja, A kapu, Nostradamus: A legenda újjáéled, Kraken: A mélység csápjai, Óriáspókok – Jeges rémület, Gyilkos kígyó, Meteorvihar, Spiders 3D stb.), és ez igencsak meghatározta Kanadában született, majd Los Angelesben nevelkedett fiának, Alexnek a világlátását is. Az ifjú Alex Takacs videoművészetére saját bevallása szerint nagy hatást tettek a nyolcvanas-kilencvenes évekbeli Cinefex magazinok, az Akira című japán manga sorozat és a Páncélba zárt szellem című anime, az eredeti Godzilla filmek, Ray Harryhousen filmtrükkjei, Terry Gilliam és David Lynch munkái, a svájci szürrealista festő H.R. Giger képeit összegyűjtő Nercronomicon album és a középkori alkimistákról szóló könyvek is.

alextakacs

Alex még főiskolás volt Los Angelesben, mikor 2009-ben megnyerte az M83 együttes We Own The Sky című számához kiírt klippályázatot rendezőtársával, Joe Nankinnel (így az ő pályaművük lett a dal hivatalos videója). A Young Replicant álnév az első időkben kettejüket fedte, de aztán 2013-ra Nankin önállósodott, és Takacs a Fiction című The xx-kliptől kezdve már egyedül vitte tovább az amúgy is egyes számban álló művésznevet.

purtityring-slashed

A Purity Ring duó újrakezdésről szóló Begin Again című dalához Alex Takacs stílszerűen egy újjászületés-sztorit forgatott, horrorisztikus hangulatban, a középkor és az újkor határára belőtt vallásos-rituális háttérrel. „Az együttessel olyan történetet akartunk mesélni, ahol a tudományos fantasztikum kosztümös történelmi környezettel társul, ami a Purity Ring univerzumához is illik. Olyan cselekményt írtam hozzá, melybe belekevertem a XVI. századi apácákat, a génmanipulációt és Hieronymus Bosch világát – a kedvenc témaköreim közül néhányat.”

A Begin Again klipjét, melyben mellékszereplőként Megan és Corin is feltűnik, tegnap mutatták be. . .

. . . aztán a klippremier éjszakáján (magyar idő szerint már ma hajnalban) a duó élőben is előadta a dalt Jimmy Kimmel műsorában:

Begin Again

i’ve been watching your kindness keep
a lonely company
look at the fire and think of me
i’ve been watching you creep
around my wandering feet
trying for years to flee

my moon o my moon
not even into
another eternity
will you stop your lovely orbiting
i had held it a world away
until my body ‘gan to say

i need not one thing more
o wrap the ground around
your gentle winding mind
o guard the pounding sound
breathe in your fiery air
o wrap the ground around
give back an hungrier stare
o guard the pounding sound

you be the moon i’ll be the earth
and when we burst
start over o darling
begin again

.
ráadásként itt egy összeállítás a Young Replicants-videókból, minden évből egy-egy:

egy idén szeptemberben bemutatott nyolcperces rövidfilm a szomáliai származású kanadai énekesnő, Cold Specks (született: Ladan Hussein) 2015-ös Neuroplasticity albumához:

a Coronus, The Terminator című 2014-es Flying Lotus-szám halálklipje:

2013-ból a Lorde-nek készített Team:

a Chained című 2012-es The xx-klip, melynél a Young Replicant projektből akkoriban kihátráló Joe Nankin már nem társrendezőként, csupán kreatív producerként dolgozott:

egy 2011-es fantasy kisfilm az azóta már fel is oszlott Hooray For Earth együttes True Loves című dalához:

a kalifoniai elektronikus zenész Baths (azaz Will Wiesenfeld) 2010-es Lovely Bloodflow videója:

az M83 klippályázatát megnyerő 2009-es We Own The Sky:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39